SG.hu

Egyre több a bankkártyás érintés nélküli fizetés

További nyolc európai országban elérhető a MasterCard PayPass szolgáltatása, ezzel már a kontinens huszonhat országában , több mint kétszáz bank kínálatában van jelen.

A MasterCard bejelentette, hogy PayPass szolgáltatását a fogyasztók újabb nyolc európai országban használhatják. Így 2012 végére a kontinensen már huszonhat, világszerte pedig negyvennyolc országban, több mint 550 ezer elfogadóhelyen lehet PayPass–szel fizetni. A szolgáltatás Magyarországon 2009. óta elérhető. Az MNB 2012. július közepén kiadott jelentése szerint jelenleg több mint 330 ezer érintés nélküli bankkártya van hazánkban, amelyet mintegy 8300 kártyaelfogadó terminálnál használhatnak a kártyabirtokosok. A nagyobb kereskedői láncok közül a Tesco immár teljes hálózatában, minden kasszánál elfogadja, illetve többek közt a Calzedonia, a Tezenis és az Intimissimi magyarországi hálózataiban vált elérhetővé a PayPass típusú, egy érintéssel működő fizetés.


Európában 2012 januárjától több mint felével nőtt a MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyák száma. Az érintésmentes technológiák tekintetében élen járó országokban, mint például Lengyelországban, ma már minden második bankkártya PayPass-es, a MasterCard kártyákkal végrehajtott kis értékű, tehát 50 Zloty (4000 Ft) alatti vásárlások száma pedig évről évre 50%-kal növekszik.

Lengyelországon kívül a PayPass elterjedtsége Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Törökországban, az Egyesült Királyságban valamint Oroszországban és Svájcban is jelentős: a felsorolt országok mindegyikében több mint egymillió MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyát bocsátottak ki eddig. A 2012. január elejétől december végéig tartó időszakban az elfogadóhelyek száma is közel megduplázódott Európában, ma már több mint 255 ezer üzletben fizethetünk a cég érintésmentes technológiájával. Mindezen túl olyan nagy forgalmat bonyolító kereskedők és szolgáltatók is PayPass elfogadóhelyekké váltak, mint a Marks&Spencer, az IKEA, a British Petrol energiavállalat (BP), vagy a londoni tömegközlekedés üzemeltetője, a Transport for London (TfL).

Utóbbi cég épp a napokban jelentette be, hogy ez év decemberétől MasterCard PayPass vagy Maestro PayPass kártyákkal is lehet menetjegyet váltani 8500 Londonban működő buszon. “A PayPass használóinak a menetjegy vásárlásakor nem kell megadniuk a PIN kódjukat, nincs szükség az aláírásukra, csak oda kell érinteniük a kártyájukat a berendezéshez.” –mondta Marion King, a MasterCard írországi és egyesült királysági divíziójának elnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!