MTI

Egymilliárdot dobott ki a kormány felesleges szoftverekre

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2009 márciusában felesleges szoftvereket szerzett be a Synergon Informatikai Nyrt.-től.

Az M1 Híradójában szerda este elhangzott: több mint egymilliárd forintért ajánlott számítógépes programokat az informatikai cég 2009 márciusában a környezetvédelmi tárcának. A minisztérium informatikusai hiába figyelmeztették a döntéshozókat, hogy a szoftvereket a tárcánál és annak háttérintézményeinél lévő számítógépek háromnegyede (négyezerből háromezer) nem tudja majd futtatni, mégis megkötötték a szerződést. A Kehi vizsgálata kiderítette azt is, hogy a tárca el nem végzett informatikai szolgáltatásokért is több tízmillió forintot fizetett ki a cégnek.

Bőcz Sándor, a Kehi kabinetfőnöke a hírműsorban azt mondta, az államot 176 millió forint vagyoni hátrány érte, ezért szerdán ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Az üggyel kapcsolatban a jogutód Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben tudatta, hogy 2011 áprilisában leállította a kifizetéseket és felbontotta a szerződést a Synergonnal, majd pert indított. Az MTI Hírcentrum értesülései szerint a tárca 212 millió forintot követel az informatikai cégtől.

A Synergon a Híradónak küldött közleményében azt írta: mindenben törvényesen és a szerződésnek megfelelően jártak el és még 100 millió forint kedvezményt is adtak a minisztériumnak. A Kehi feljelentése alapján a Legfőbb Ügyészség várhatóan napokon belül dönthet a nyomozás elrendeléséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • thrawnguru #7
  Vagy fogalmazzanak pontosan, vagy ne írjanak politikai témájú cikkeket az SG-n! A cím még mindig helytelen!
 • thrawnguru #6
  Pontosan! Jelen formájában ez így igencsak félrevezető...
 • Narxis #5
  Jó ez, több kattintás.
 • asgh #4
  A pontos cím az lett volna:

  "Egymilliárdot dobott ki az _előző_ kormány felesleges szoftverekre"
 • gombabácsi #3
  ennek se lesz felelőse, hajrá magyarok...
 • Petko #2
  ez a két nyomorult cég, a synergon és kfki (mostmár t-geci) sok sok éve ezzel szórakozott, hogy az állami megrendeléseket elosztották egymás közt és 10x árt kipréseltek a semmiért... minimum egy akasztás járna néhány embernek (ha jogállam lenne)
 • Sajátvéleményem #1
  Á-ez nem kidobott pénz...Csak az adófizetőknek.
  A megfelelő emberek nagyon is jól kerestek rajta.