SG.hu

2012 üzleti trendjei a Kaspersky szerint

A Kaspersky Lab 2012-es évet áttekintő tanulmánya informatikai szakembereket és üzleti vezetőket kérdezett meg az elmúlt év IT biztonsági trendjeiről.

Az IT biztonság kritikus döntéshozóinak napi szinten tisztában kell lenniük a legújabb trendekkel és kiberfenyegetésekkel. A cég felmérése szerint 2012-ben a vállalatok 35 százaléka vesztett adatokat rosszindulatú programoknak köszönhetően, 25 százalékuk pedig szoftverek sérülékenységei miatt. Eredményeik szerint a vállalatok 50 százaléka egyetért abban, hogy a kiberfenyegetések a második legnagyobb kockázatot jelentik az üzleti életben, amit csak a gazdasági helyzet bizonytalansága előz meg (55 százalék). A vállalatok 37 százaléka komolyan aggódik a biztonsági problémák által okozott lehetséges márka és hírnév károk miatt, és 31 százaléka tart attól, hogy kár éri a szellemi tulajdonukat.

A vállalatok 61 százaléka tapasztalt rosszindulatú támadást az elmúlt évben, 35 százalékuk pedig adatokat is veszített a támadások miatt. 56 százalékukat zavarja a levélszemét magas aránya, és 35 százaléka megerősítette, hogy 2012-ben komoly problémát okozott az adathalászat. A vállalatok 23 százaléka szerint az egyik legjelentősebb külső fenyegetést a hálózati behatolások jelentik, és ötödük jelentett be mobileszköz-lopást, ami vállalati adatok elvesztésével járhatott.

A vállalkozások 40 százaléka került veszélybe sérülékeny szoftver miatt, 25 százalékuk pedig üzleti adatokat veszített emiatt. Harmaduk tapasztalt nem szándékos adatszivárgást, amelyet az alkalmazottak okoztak, további 29 százalékukat érte kár mobil eszközök elvesztésének következtében. A vállalatok 25 százalékát érte veszteség egyéb informatikai eszközök elvesztése miatt, a megkérdezettek 21 százaléka szándékos adatszivárgást is tapasztalt.

Az informatikai szakemberek 31 százalékát aggasztotta a biztonsági előírások megsértésének megakadályozása, 27 százalékuk fontosnak tartja a személyes adatok védelmét. A szakemberek 23 százaléka aggodalmát fejezte ki az IT biztonsági beruházások megtérülése miatt. A válaszadók ugyancsak 23 százaléka szerint fontos az új technológiák ismerete és megértése. Az informatikai szakemberek 22 százaléka foglalkozott az IT biztonság jövőbeni beruházásaival.

Elsődleges biztonsági intézkedésként a vállalatok 67 százaléka használt rosszindulatú programok elleni védelmet, 62 százaléka használt patch menedzsmentet az egyik legfontosabb védelmi rendszerként. A cégek 45 százaléka a különböző hozzáférési szintek kiépítését a főbb prioritások között tartja számon, szintén 45 százalékuk elkülönítené a kritikus infrastruktúrákat, továbbá a megkérdezett vállalatok 44 százaléka titkosította az érzékeny adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!