Berta Sándor

Vezető szerepre tör az SAP

Az SAP az elmúlt években Németország legértékesebb vállalatává vált. Az IT-cég azonban nem elégszik meg ennyivel, szeretne globális viszonylatban is meghatározó lenni.

Big Data - mindenről és mindenkiről összegyűjteni az összes adatot. Ez az a jelenség, amely meghatározza napjainkat és a közeljövőt, s ezen a területen akar vezető pozícióba kerülni a német társaság. Az SAP az egyik projektje keretében Manhattan minden háztömbjének és lakásának adatait betáplálták egy szimulációba. Az információk között van a 700 000 helyi háztartás energiafogyasztási jellemzői, az adatokat ötpercenként frissítik. Sárga színnel jelölik az alacsony áramfogyasztást, pirossal a magasat, így pontosan nyomon követhető, amint felébred a város, élet költözik a felhőkarcolókba.

A használt adatbázis neve Hana, ez a világ jelenlegi leggyorsabb elemzőszoftvere, amelynek a működéshez nincs szüksége merevlemezekre. Bill McDermott, az SAP társ-vezérigazgatója szerint a Hana olyan problémákat is megold, amik korábban megoldhatatlannak számítottak és megakadályozhatja a következő gazdasági válság kitörését.


Az SAP vezetői megértették, hogy mit sem érnek az összegyűjtött adatok, ha nem lehet őket rövid idő alatt kiértékelni. A Yodobashi japán elektronikai óriásnak 20 millió vásárlója van, közülük négymillió regisztrálta magát, megadta a nevét, a korát, az általa kedvelt márkákat és a foglalkozását. A németek segítsége nélkül egy hétbe telt kiszámítani, hogy melyik ügyfélnél melyik termékre érdemes kedvezményt adni, a Hana használatával mindez valós időben zajlik. A Bing már a Yodobashi üzleteibe van belépéskor naprakész akciókat jelenít meg az emberek mobiljain.

S akkor még a felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket meg sem említettük. A számítási felhőnek köszönhetően a szoftvereket a jövőben bérelni lehet majd az interneten keresztül ahelyett, hogy eladnák őket. De vannak akadályok, Kínában például csak helyi szolgáltatók lehetnek. A párt minden digitális információt az ellenőrzése alatt akar tartani. Amennyiben a korlátozás megszűnik, az SAP - potenciális ügyfélként - egymillió kínai céggel számolhatna. Összehasonlításul: a társaságnak jelenleg az egész világon 200 000 ügyfele van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!