SG.hu

Hardverdrágulást okoz az ukrán-orosz háború

Drágulási hullámot eredményezhet az ukrán-orosz konfliktus az informatikai világpiacon, rövid távon enyhülés, hosszú távon azonban újabb hiány várható.

Akadozó ellátási lánc, leálló gyárak, eltolódó piacok: az Oroszország és Ukrajna közötti háború már most is észlelhető hatással van a számítástechnikai termékek világpiacára. Számos kulcsfontosságú alapanyagból alakulhat ki hiány, nehezen nélkülözhető útvonalak estek ki a nemzetközi szállítmányozás rendszeréből, az orosz és ukrán, vagyis egy sor Európa-méretű piacra szánt termék pedig máshol kell, hogy gazdára találjon. És még a Covid is új erőre kapott Kínában.

„Rövid távon túlkínálat, középtávon azonban egy minden eddiginél nagyobb hiánygazdaság előszele várható” – fogalmazott Hagymási Balázs, az iPon kommunikációs vezetője. Az orosz-ukrán háború és az Oroszországra kiszabott nemzetközi szankciók miatt a gyártók túlnyomó része leállította az orosz piacra szánt termékek szállítását, így a legyártott termékek jellemzően Európában kerülnek majd értékesítésre, ami tavasz-kora nyár környékén túlkínálatot eredményezhet.

Közép- és hosszú távon azonban megfordulhat a helyzet: a terheltség miatt egyre dráguló nemzetközi szállítmányozás rendszeréből a háború lezárultáig az Oroszországon átívelő vasúti vonalak is kiestek. Maradt a légi és a hajós szállítás, előbbi sok esetben elérhetetlenül drága, utóbbira pedig akár 30-40 napot is várni kell. Ráadásul ezek árai is jelentős mértékben növekedtek, többek között a biztosítási kockázatok emelkedése miatt. További problémákat okozhat a Kínában ismét egyre súlyosabb járványhelyzetből fakadó termeléskiesés és az ukrán gyárak leállásából adódó gázhiány – a három tényező együtt pedig egy komoly hiánygazdaság kialakulását eredményezheti.

Eltolódó piac

Az IT-szegmens húzóágazataiban eladott darabszámok alapján Oroszország közel Európa-méretű piacnak számít, így az országot sújtó nemzetközi szankciók és a vállalatok bojkottja komoly átcsoportosítást követelnek az érintett számítástechnikai nagyvállalatoktól; ez rövid rávon segíti az európai ellátást. Hagymási Balázs elmondta, hogy az iPon tapasztalatai alapján már Magyarországon is megjelentek az első, orosz piacra szánt EAN-kóddal ellátott processzorok és videokártyák, a tendenciát pedig jól jelzi, hogy a videókártya- és monitorgyártók is folyamatosan fokozzák az európai szállítási mennyiséget.


További nehézségeket okoz, hogy míg Oroszországba nem akarnak, addig Ukrajnába a háborús helyzet nem is tudnak termékeket szállítani a gyártók, így a magyarnál körülbelül négyszer nagyobb ukrán piac termékeinek is új régióban, jellemzően az EU országaiban kell teljesítenie. Előreláthatóan az exportfókuszú, főleg Ukrajna és Oroszország irányába kereskedő nemzetek (Lengyelország, Csehország, Románia) termékei is Európa felé tolódnak.

A félvezetőgyártás során használt elemek – neongáz, palládium és héliumgáz – jelentős része ukrán és orosz gyárakban kerül előállításra. A koronavírus-járvány és a chipek iránti kereslet növekedése miatt már eddig is problémák voltak az ellátási lánccal, a háború azonban még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Az ipari minőségű neongáz túlnyomó része Ukrajnából érkezik. Az elem ára meglehetősen érzékeny a területet érintő konfliktusokra: a 2014-es krími válság hatását az aktuális konfliktus tovább fokozta, így az alapanyag ára mostanra az akkori érték több mint tízszeresére drágult. Mivel a háború miatt jelenleg nem üzemel a két legnagyobb ukrán neongyár, a kialakuló hiány a chipek árára, így összességében a kapcsolódó informatikai piacok árazására is hatással lehet.

A kialakuló helyzetet tovább fokozza, hogy a bizonyos típusú félvezetők gyártásához használt palládium egyik legfontosabb előállítója a jelenleg súlyos szankciókkal sújtott Oroszország, a szintén nélkülözhetetlen hélium ellátásával pedig a koronavírustól és a háborútól függetlenül is gondok vannak.

A videokártyák piaca kiemelt figyelmet kapott már az elmúlt években is, hiszen a kriptobányászok felvásárolták a legnagyobb számítási kapacitású kártyákat, a pandémiával kiegészülve pedig sosem látott hiánygazdaság alakult ki. A szegmenst érzékenyen érinti az orosz-ukrán háború is, viszont az egyik legnépszerűbb kriptovaluta, az Ethereum idén biztosan eljut a 2.0 fázisba, ha pedig ez megtörténik, a számítási kapacitásra épülő bányászatnak vége. A fejlesztések és a tesztek folyamatosan zajlanak, a fejlesztői blog alapján 3-4 hónapos folyamat az átállás, pontos időpont azonban még nincs. Az iPon kommunikációs vezetője arra számít, hogy „április végére, májusra a bányászok pánikszerűen menekülni kezdenek majd a nehezítések következtében, az addig bányászatra használt eszközeiket pedig a használtpiacra fogják önteni, ezzel a teljes VGA piacot jelentős túlkínálati helyzetbe billentve át.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dodo55 #3
  "Minden annyit ér, amennyiért megveszik"

  Konkrétan a kérdésedre pedig ebből az a válasz következik, hogy amint a dúsgazdagok, a mostmár csak legfeljebb néhány hónapos távra tervező bányászok és a vásárlást kényszerből (tönkrement a régi) vagy önuralom hiányából fakadóan halogatni nem tudók elfogynak, kielégítődnek, mint aktuális vásárlóerő, akkor jöhet akár az 500 forintos euro vagy a 16. hullám is akár, az árak be fognak zuhanni a türelmesen kiváró, elvből ilyen összegeket ki nem fizetni hajlandó tömegek kedvére, mert különben a kereslet egyszer csak elhanyagolhatóvá válna, a raktározás / készletberagadás közvetlen és közvetett költségei pedig egyre többe fájnának mind a gyártóknak, mind a kereskedelmi szereplőknek. A játékfejlesztők sem hülyék, nem viccből van a Steam hw survey és társai, a gépigények növekedése is lassul, amíg az emberek kellőképp utol nem érték magukat a videokártyákkal, különben a játékok eladásainak is fájna az egész kialakult helyzet.

  Rendkívül elhanyagolható és mellékes közöm van csak a kereskedelemhez, úgyhogy ezt bizonyára minden nálam százszor jobban érintett szereplő százszor ennyi ideje és százszor ennyire tudja.

  Az meg a másik, hogy ha annyira nagyon kényelmesek lennének ezek az árak a kereskedőknek, hogy mindegyik a másikra várjon majd és senki se kezdjen el kezdeményezőleg alávágni (amit már most látni, hogy szerencsére nincs így), akkor már lehet menni rinyálni a GVH-nak ami pontosan ezért van, ugyanis a kereslet-kínálat szöveg az addig jogos és addig védhetők vele a "rendkívül szerény", alig néhány száz százalékos árrések, amíg a raktárak valóban porzanak, vagy pedig a vásárlók tapossák egymást ezrével a boltok előtt. Ha viszont ezek nincsenek, a beszállítók számláihoz képest pedig bizony ott tátong egy fél disznót keresztbe lenyelő árrés kb. hasonló mértékben jelentősebb piaci szereplők esetén, azt már nagyon nem kell inkább megpróbálni kimagyarázni, még ha csak figyelmetlenségből is felejtettek el árat csökkenteni. Poén, hogy egyébként szélsőséges esetben már önmagában a túl magas árazásért is bírságolhatnak (kartellgyanú nélkül is), plusz nem is csak hazai céget, hanem bárkit, azaz bárkit a világon, aki a magyar piacon értékesít vagy ide beszállít. A másik poén, hogy ezek a felügyeleti hatósági jogok nem a mai gyötrően diktatórikus, a szentszűzmária jogállamiságot már az egész naprendszerben is veszélyeztető Magyarország sajátossága, hanem egyenesen őfennhatósága, az Európai Unió tisztaszívű és józaneszű bölcs atyáinak szüleménye.

  De mondom, én szerencsére most azt látom, hogy ilyesmiről szó sincs, a kereskedelem és disztribúció szereplői nagyon helyesen érzik hol van a f...nak a vége az őket etető vásárlók számára és az eszük is úgy tűnik a helyén van, hogy bizony ha én és a hozzám hasonlóan gondolkozó tömeg tagjai vesznek jövő héten egy-egy 3070Ti-t bruttó 130-ért, akkor ők még mindig százszor jobban jártak, mint ha még egy évig türelmesen kivárnánk, nekik meg közben elavuló videokártyákban állna a fél vagyonuk, amit másképp annyi idő alatt nyolcszázhatvanszor meg tudnának forgatni.

  (Természetesen amelyik részén szükséges, ott tessék a helyén kezelni amiket írtam )
  Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2022.03.29. 22:12:13
 • SupraMKIII #2
  Komolyan, mondjon már valaki egyetlen eseményt, beleértve a napfelkeltét, az északváltozást, vagy bármit, amitől lefelé mentek az árak? Lassan ott tartunk, hogy egy átlag családnak probléma lesz venni egy egyszerű belépő szintű gépet...
 • Dodo55 #1
  Hm... És tényleg történik valami, 3060Ti épp 250 körül, 3070 330 körül (bruttó), a kínálat (raktárkészlet + választék) pedig látványosan nő mindenhol...
  Vajon 160-180 alá is benéznek végre?