Berta Sándor

Felhő helyett válasszunk hálózati adattárolót

Az Öko-Institut számításai alapján a hálózati adattároló eszközök (NAS) azon túl, hogy praktikusak, akár a Cloud-szolgáltatások használatának kiváltására is hasznosak lehetnek.

A NAS készülékekbe akár 3-4 merevlemez is elhelyezhető, így rendkívül sok adatot tudnak megőrizni és ezekhez hozzáférést biztosítani. A szakemberek szerint aki elsősorban adattárolásra használja a felhőszolgáltatásokat, annak érdemes megfontolnia a váltást, ezzel ugyanis energiát takaríthat meg, egyúttal csökkentheti a kibocsátott káros anyagok mennyiségét is. A legfrissebb számítások alapján egyetlen 4,7 gigabájtos DVD eltárolása a virtuális térben 55 kilogramm széndioxid kibocsátást eredményez, míg ha ugyanezt az adatmennyiséget egy NAS készülék merevlemezére másoljuk át, akkor a kibocsátott széndioxid-mennyiség csupán 150 gramm. Költségek szempontjából is jobban járhatnak a felhasználók, hiszen egy 1 terabájtos merevlemez ára 100 euró, míg a világhálón ennyi pénzért legfeljebb 100 gigabájt tárolóhelyet kaphatunk, igaz, az bárhonnan elérhető.

Ran Liu, az Öko-Institut tudományos munkatársa kifejtette, hogy a vásárlás során ügyeljünk a kiválasztott eszköz fogyasztására. A környezetbarát, két merevlemezes hálózati adattárolók évente legfeljebb 58 kWh-t fogyasztanak, de a kevésbé hatékony modellek ennek az árammennyiségnek a dupláját is eltüntethetik. Fontos továbbá, hogy legyen hálózati készenléti üzemmód, amelynek során nem fogyasztanak többet 4 wattnál és legyenek csendesek.


Liu kiemelte, hogy azoknak, akik elsősorban adatokat akarnak tárolni, anélkül, hogy összekötnék egymással a különböző eszközöket, célszerű külső merevlemezt vásárolniuk. Ezek igazán energiatakarékos megoldások, ráadásul a 2,5 hüvelykes modellek kellően kicsik is, így még útban sem lesznek. Legutóbb éppen a Sandy nevű hurrikán veszélyeztette a felhőben tárolt adatokat. A lakossági és céges felhasználók tömegei mellett érintettek voltak a legnagyobb felhőszolgáltatók is, mint az Amazon, a Facebook vagy a Google, amelyek Észak Karolina és Virginia területén mind rendelkeznek helyi adatközpontokkal. Júniusban pedig egy vihar adatvesztéses katasztrófát okozott az Amazon egyik adatközpontjában, ami felhasználók millióit érintette.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #7
    "Öko-Institut...."
    és ehhez nekik számítás kellett, hogy rájöjjenek?
  • TheCunami #6
    alma vagy körte megvan a droidnak a gyümölcse
    viccet félretéve elég lehet egy egylemezes olcsó
    valami nemkell tükrözni pc-ben is ugyanúgy
    kipurcanhat a wincsi mint nas-ban vagy dvd lejátszóban
    már 16k ért lehet venni és ha van otthon egy felesleges 80as
    az is elég tárhelyet adhat meg az ilyen rendszerekre nem
    feltétlenül kell rászorulni ugyanis ha belegondolunk akkor az
    egész internet egy bazi nagy felhő biztonsági mentésre meg elég
    lehet 2-3 gmail fiók
  • sanyicks #5
    A nassal az a gáz, hogy kurva drága, és aztán ott a vinyó is ami rohadt hangos, rezonál, búg, recseg, döngicsél. Energiatakarékos pc-vel hasonló a gáz, bár az olcsóbb, de még is megőrül az ember amikor látja hogy a szaros ház hozzá, amit csak a tápért vesz mert külön nem kapni kis tápot, (csak az apple árazású picopsu-t) majdnem annyi mint az alaplap a cpu-val...

    pedig kéne otthonra is főleg a tabletek terjedésével, ugyan is usbn vinyót rákötni, meg pendriveon filmet zenét tárolni nem menő.
  • Garfield #4
    Ez tipikusan egy olyan eszköz, ami átlagos otthoni felhasználásra teljesen felesleges, nemcsak az ára, hanem a tudása miatt is.
  • Garfield #3
    És ki mondta, hogy mindenkinek NAS-ra van szüksége otthon? Ha csak biztonsági mentést akar, akkor az átlag felhasználó vesz 1 vagy 2 külső merevlemezt és meg van oldva. NAS annak kell, aki többféle eszközt szolgál ki, illetve többféle szolgáltatást futtat (fájlcserélő, letöltés, fájlszerver, fotóalbum, stb.).

    Szintén felhasználásfüggő, hogy szükség van-e a bárhonnan való elérhetőségre: ha csak szimpla biztonsági mentésről van szó, akkor kifejezetten előny, ha azonnal kéznél van, nem pedig úgy kell a netről levadászni.
  • Atyuska #1
    "Költségek szempontjából is jobban járhatnak a felhasználók, hiszen egy 1 terabájtos merevlemez ára 100 euró, míg a világhálón ennyi pénzért legfeljebb 100 gigabájt tárolóhelyet kaphatunk, igaz, az bárhonnan elérhető."

    Ez hülyeség! Egy NAS rendszerben minimum 2, de inkább több merevlemez szükséges egy merevlemeznyi adat biztonságos tárolásához. Arról nem is beszélve, hogy ha otthon rendezünk be Home Cloud-ot, akkor még egyébb járulékos költségei is vannak, amit érdemes beszámolni. Ezen felül a Cloud szolgáltatók az adatok biztonságát szavatolják.
    Ez a cikk az almát a körtével akarja összehasonlítani, gratulálok!