Napi Online

Rengeteg szakember hagyja el az országot

Az ad-hoc kormányzati döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot − véli az IVSZ elnöke. Pedig a szakember szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a szakképzett munkaerő itthon tartásában.

Mintegy ötmilliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt − közölte Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot − tette hozzá. Pedig a szakember szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a szakképzett munkaerő itthon tartásában.

Egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon és ezen belül a kiemelten szaktudásigényes hazai IKT-szektorban a jól képzett szakemberek, ezen belül a frissen végzett diplomások hiánya, elvándorlása, ami tovább gyengítheti az egyébként is régóta szakemberhiánnyal küszködő szektort. Emiatt komoly beruházásoktól is eleshet Magyarország, például azért, mert a nemzetközi cégek egyre több infokommunikációs termék gyártását hoznák vissza, elsősorban a nehezen áthidalható kulturális különbségek miatt, a Távol-Keletről a kelet-közép-európai térségbe.

Laufer Tamás azt javasolja, hogy a kormány az összességében százmilliárd forint értékben exportáló szoftverfejlesztő cégek csoportjával kössön stratégiai megállapodást. Ha a hazai IKT-szektor nem tud a megfelelő ütemben fejlődni és beruházni, nem fog tudni megfelelő ütemben új munkahelyeket kialakítani és jól képzett szakembereket itthon tartani egy olyan ágazatban, amelynek technológiai vezető szerepe és ezért a fejlődésre gyakorolt szerepe az egész világra jellemző.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Laufer Tamás felvetésére reagálva az IVSZ-t felkérte, hogy delegáljon tagokat a kormányközi vegyes bizottságokba. Ez egy első és fontos lépés lehet abban, hogy szoftverexporttal foglalkozó hazai cégek számára új üzleti lehetőségek nyíljanak, például az Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában felállított kereskedőház révén, vagy az egészségügyi informatika fejlesztésében, valamint a kormány által nemrégiben Kuvaitban kötött innovációs együttműködésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #5
    Na és?
    A gazdaság dübörög! Megy,mint a kénköves istennyila - magától száguld.Nem kellenek ide iszákos,lusta,megbízhatalan szakemberek.Hadd menjenek !
    A Mari néni meg szerezzen be egy barkácskészletet !
    Szóval minden nagyon szép,minden nagyon jó /hála bölcs vezérünknek/
    Utoljára szerkesztette: esztyopa, 2018.11.23. 19:39:24
  • goldmember #4
    Az antikrisztus orbán és bandája teszi a dolgát.
  • Tinman #3
    http://www.tanuljatokmegmarlinkelnibaszki.com/vagylegalábbírjátokaláfölémellé=hogymitisakartokezzel
  • zola2000 #2
    http://www.youtube.com/watch?v=1hEij0afp5k (O_O)
  • Hirvaer #1
    http://www.youtube.com/watch?v=TzwqxtJZXU0&feature=fvst