SG.hu

Mindenkinek a szerződését megújítaná a UPC

A UPC Magyarország Kft. (UPC) levélben kereste meg előfizetőit, hogy meglévő szerződéseik helyébe újat ajánljon számukra.

A cég a levélben a jelenlegi előfizetői szerződések közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egy - állítása szerint azzal mindenben megegyező tartalmú - új szerződés „ráutaló magatartással” történő megkötését kezdeményezi. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság felhívja a UPC előfizetőinek figyelmét, hogy a tájékoztató levelet figyelmesen olvassák el és amennyiben ragaszkodnak eddigi szerződéseikhez, azt haladéktalanul jelezzék a cég ügyfélszolgálati elérhetőségein. A levél szerint a UPC megszűntnek tekinti a régi szerződést és elfogadottnak az újat, ha az előfizető „ráutaló magatartásával” továbbra is igénybe veszi a szolgáltatását vagy az értesítést követő számláját befizeti.

Az NMHH felhívja az előfizetők figyelmét, hogy a ráutaló magatartással létrejött szerződések kevesebb védelmet nyújtanak számukra, mint a jelenlegi írásban vagy szóban megkötött szerződéseik, mivel azok több szabály alól kivételt képeznek. A ráutaló magatartással létrejött szerződés későbbi módosításához például nem szükséges az előfizető beleegyezése. Az ilyen szerződés esetén a szolgáltató által kezdeményezett bármely szerződésmódosítás (például díjemelés) hatályosul az előfizető hallgatásával, és fennállhat a veszélye annak, hogy az előfizető számára kedvezőtlen módosítás lép életbe.

A UPC által küldött értesítés aggályos, mivel a szolgáltató a szerződés esetleges megváltoztatásáról hagyományos levélben tájékoztatta előfizetőit. A levélen nem szerepel dátum, nem állapítható meg belőle sem a régi szerződés megszűnésének, sem a ráutaló magatartással létrehozni kívánt új szerződés létrejöttének napja. Továbbá nem derül ki az sem, hogy amennyiben az előfizető nem kíván hozzájárulni a változtatáshoz, ezt a szolgáltató felé milyen határidővel jelezheti. Az NMHH hivatalból vizsgálatot indított annak tisztázására, hogy a UPC a rá vonatkozó elektronikus hírközlési jogszabályokban foglaltaknak megfelelően járt-e el, nem sérültek-e az előfizetőket védő garanciális szabályok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 29spotty #3
    Egy haveromnál is UPC van. Ő mesélte a sztorit. Kíváncsi is, hogy mik fognak változni, mert ebben tuti van valami sunyiság. Én az Invitelnél vagyok már jó ideje és minden ok egyelőre, remélem így is marad. Mondtam is a haveromnak, hogy jöjjön át,most van egy csomó készülékes csomag. Ezek, ha valaki gondolkodna váltáson.
  • mrzed001 #2
    Mit küldtek? Semmit sem kaptam.
  • KRTuning #1
    Na ezt most hogy? Erre nincs valami törvény? Vagy az is csak ilyen himihumi mint az összes többi, hogy simán ki lehet alóla bújni egy két szó megváltoztatásával? zanyját a júpíszínek.