Napi Online

GPS-botrány Moszkvában

Az amerikai GPS rendszerrel konkuráló orosz Glonaszsz kiépítésére szánt pénzekből milliárdokat sikkasztottak el, nyomozás indult az Orosz Űrrendszerek Vállalat több magas rangú tisztségviselője ellen.

A gyanú szerint 6,5 milliárd rubelt (206 millió dollár) sikkasztottak el az orosz globális műholdas helyzetmeghatározó rendszer, az amerikai GPS konkurense, a Glonaszsz (Globalnaja Navigacionnaja Szputnyikovaja Szisztyema) projektjéből - közölte a programot felügyelő Vlagyiszlav Szurkov miniszterelnök-helyettes.

A RIA Novosztyi hírügynökség beszámolója szerint a belügyminisztérium vizsgálata az ügyben több mint két évvel ezelőtt kezdődött, de csak idén júliusban jutott a közvélemény tudomására, hogy valami nincs rendben, amikor a rendőrség megrohanta az Orosz Űrrendszerek Vállalat székházát, ahol megtalálták a jéghegy csúcsát - bizonyítékokat 565 millió rubel (17 millió dollár) elsikkasztására. Időközben az Orosz Szövetségi Űrhivatal, amely a Glonaszsz technikai specifikációjának megtervezésével bízta meg a vállalatot, belső vizsgálatával is igazolta a csalás elkövetésének tényét. A cég több magas rangú tisztségviselője ellen nyomozást indítottak, tegnap pedig legmagasabb szintű döntéssel kirúgták a Glonaszsz vezető tervezőjét, Jurij Urlicsicsot, bár egyelőre senki ellen sem emeltek vádat.

A Glonaszsz kiépítését hivatalosan még 1993-ban kezdték meg, 2010 óta működik a 24 műholdas rendszer, ami eddig 4,4 milliárd dollárba került, és 2012-2020-as költsége 10 milliárd dollár. A 24 aktív műhold mellett már fent van négy tartalék és egy kipróbálás alatt álló.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #2
    Köszönjük Emese!
    Már csak az a kérdés, hogy került a csizma az asztalra, és hogy ez kit érdekel?
    (nem mintha a cikk baromi érdekes témákat feszegetne persze)
  • AgentKis #1
    Ez magyarországon legalább 3szor drágább lenne, viszont nem lenne nyomozás, mert azokat is megkennék akiknek szemet szúr. A közvélemény meg le van szarva. Mennyi minden épült meg így...
    Ezzel a hagyománnyal a 4es metró szakított, mert az meg sem épült, mégis sokkal többe kerül(t) mint más országoknak.