MTI

Modernizálják a vatikáni könyvtárat

Digitalizálta teljes könyvkatalógusát a vatikáni könyvtár, amely újabb teremmel, könyvespolcokkal is bővül.

"A jövőbe lépett az emberi tudásnak a világon az egyik legfontosabb központja" - így jelentette be az olasz sajtó a Vatikánban őrzött több mint másfél millió könyv listájának világhálóra kerülését (www.vaticanlibrary.va). A hatalmas terjedelmű, kézzel írt katalógus számítógépes rögzítése 1985-ben kezdődött el - mondta el Andrea Manfredi vatikáni könyvtáros. A nyomtatott könyvek mellett az 550 éves pápai könyvtár falai között 180 ezer kéziratot, 8600 ősnyomtatványt, háromszázezres pénz- és érmegyűjteményt, valamint százötvenezer rajzot is őriznek.

A kéziratok internetes katalogizálása 10 százaléknál tart. "Kiszámoltuk, hogy az ezzel foglalkozókra még fejenként kilencszáz év munka vár" - hangoztatta Manfredi. Újdonságnak számít a könyvtár V. Sixtus pápáról elnevezett, 1587-es termének újranyitása is. Évek óta zárva tartották, most a könyvtárat látogató olasz és külföldi tudósok visszatérhetnek a hetven méter hosszú, tizenöt méter széles terembe. A felújítást a Vatikán Paolo Portoghesi olasz építészre bízta.

A reneszánsz könyvespolcok mellett a teremben további negyven diófa könyvszekrényt állítanak fel és huszonnyolc asztalt. További kétszáz asztalon dolgozhatnak a tudósok a könyvtár XIII. Leó-termében. Itt a polcokon sorakozó könyvek mindegyikét már mikrochippel regisztrálták és védik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bvalek #4
    A Teremtés könyvének szó szerinti olvasata egy kései protestáns találmány. Már szent Ágoston szerint sem 6 nap alatt teremtette Isten a világot, pedig ő a 4. században élt a római birodalomban, és hol volt akkor még a modern tudományos kőzetvizsgálat. A Katolikus Egyház természetesen az Ágoston korabeli és korábbi egyházatyák nézetei szerint értelmezi a Bibliát, hiszen az az eredeti. Érdemes utána nézni, meglepően felvilágosult volt a római kori keresztények hozzáállása.

    Elkeserítő belegondolni, hogy a legelmebetegebb vallási fanatikus eszmék pont a felvilágosodás korában és azután jelentek meg. Úgy látszik hogy a tudományos fejlődés görcsös ellenreakciót váltott ki azokból akik nem képesek lépést tartani vele.
  • Molnibalage #3
    Tudtommal a Vatikán elismeri az evolúcióelméletet.

    http://www.telegraph.co.uk/news/religion/4588289/The-Vatican-claims-Darwins-theory-of-evolution-is-compatible-with-Christianity.html
  • Tetsuo #2
    A vatikani konyvtar felbecsulhetetlen okori es kozepkori anyaga a vilag majd minden tajarol "kicsit" mas, mint a katolikus egyhaz katekezise.
    Jo egyszeru agyad van neked is...
  • ADAMEX9 #1
    "A jövőbe lépett az emberi tudásnak a világon az egyik legfontosabb központja"
    Ilyen kijelentést tenni, miközben szerintük a Föld 6000 éves?