MTI

Digitalizálják a holt-tengeri tekercseket

Izraeli-német együttműködésben digitalizálják a kétezer éves holt-tengeri tekercseket a tudományos kutatások megkönnyítésére - jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

Német informatikusok egy virtuális gyűjtőhelyen helyezik el a tekercsek mintegy húszezer szövegrészletét, hogy ezzel alaposabb vizsgálatot, mélyebb betekintést és remélhetőleg újszerű megközelítéseket tegyenek lehetővé a 20. században megtalált egyik legfontosabb ókori leletet kutató tudósok számára. A vállalkozásra egy német-izraeli kutatási alaptól (Deutsch-Israelische Projektförderung, DIP) 1,6 millió euró (mintegy félmilliárd forint) áll a szakemberek rendelkezésére. Az együttműködésben Izraelből a haifai és a tel-avivi, Németországból a göttingeni egyetem tudósai vesznek részt - olvasható a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapján.

A Kr.e. 3. és a Kr.u. 1. század között íródott tekercsek a legrégebbi ismert bibliai tárgyú kéziratok, amelyeket Kr.u. 68-ban rejtettek el a római hadsereg elől tizenegy barlangban a Júdeai-sivatagban, a Jerikótól 15 kilométerre délre fekvő ősi település, Hirbet Kumrán közelében. 1947 és 1956 között összesen 981 szöveget tártak fel, a felbecsülhetetlen értékű dokumentumok bepillantást engednek a Jézus korabeli zsidó közösség és a korai keresztények életébe. A tekercsek jelentős része nem egybefüggő darabban, hanem apró töredékekben maradt fenn, azóta tudósok nemzedékei dolgoznak a szövegrészletek összeállításán.

Az írások az új technológiákkal olvashatóbbá váltak és a számítástechnika új eszközeivel az egyes apró szövegrészletek közötti eddig láthatatlan kapcsolatok is napvilágra kerülhetnek: ezért ezentúl könnyebb lesz kirakni a tekercsmaradványokból a "puzzle-t", az eredeti szöveget. A készülő számítógépes program paleográfiai, írástudományi eszközöket is tartalmaz elemzéseihez, betekintést nyújt a tekercsek szövegébe, nagy felbontású képeken lehet majd vizsgálni a részleteket és szótárak, fordítások, valamint párhuzamos szövegek is segítik majd az egyes töredékek jobb megértését.

A virtuális "munkaasztal" révén a tudósok a világ különböző pontjain egy időben, folyamatosan fejleszthetik és tehetik majd naprakésszé a tekercsek szövegeinek olvasatát. Az IAA 2008-ban kezdte meg a tekercsek digitális feldolgozását együttműködésben a Google izraeli kutatási-fejlesztési központjával. Azóta a legismertebb néhány szöveg készült el, köztük az Ézsaiás-tekercs, amely 66 fejezetet rejt Ézsaiás könyvének héber változatából; a Templomtekercs, amely utasításokat tartalmaz a templom felépítéséről és működtetéséről; a kumráni közösségi szabályzat; valamint a Habakuk-tekercs magyarázata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gauge #1
    Szuper. Hol elérhető?