Gyurkity Péter

Bemutatkozott a iPhone 5

A várakozásnak megfelelően az Apple lerántotta a leplet a sorozat legújabb tagjáról, amely nagyjából a korábban beharangozott jellemzőkkel érkezik, a megszokottnál könnyebb és vékonyabb kivitelben.

A cég saját rendezvényén, az előre meghirdetett időpontban kerítettek sort az iPhone 5 bejelentésére, amely immár hivatalosan is erre a névre hallgat, dacára annak, hogy tulajdonképpen a hatodik generációról van szó, legalábbis az okostelefon esetében. Tim Cook az esemény elején úgy fogalmazott, az Apple az új készülékkel nagy ugrást hajtott végre. Ezután átadta a szót a cég marketingigazgatójának, Phil Schiller az új készülék kapcsán egész egyszerűen annyit mondott, "ez a legcsodálatosabb termék, amit valaha készítettünk". Szót ejtettek arról, hogy az iPad táblák rendkívüli sikereket arattak eddig, a Mountain Lion és az új Mac számítógépek is kedvező fogadtatásban részesültek, ám a főszerep ezúttal a telefoné volt.


Elsőként a külsőt ismertették, amely fontos újítást kínál, az iPhone 5 ugyanis nagyjából egyötödével vékonyabb és könnyebb közvetlen elődjénél - a borításnál alumíniumot és üveget használtak fel. A cég szerint az eddig legjobban és legszebbre sikerült megoldásukról van szó, amely egyben nagyobb teljesítményt is nyújt, hiszen az A6-os jelzésű chip körülbelül kétszer nagyobb sebességet biztosít az eddig megszokottnál, ezzel egy időben pedig méretét illetően csökkenést mutat. A kijelző, ahogy az várható volt, most első alkalommal változott, immár egy 4 hüvelykes érintőképernyőt kapunk, amely 1136 x 640 pixel felbontást támogat, 326 PPI mellett, ehhez igazodnak az Apple saját appjai is. Schiller közlése szerint az összes alkalmazás úgy működik majd, mint korábban, annak ellenére, hogy az app-ek többsége 3,5 colos kijelzőkre lett tervezve.


Az iPhone 5 támogatja az LTE-technológiát is, ez az Egyesült Államok mellett az első körben Kanadában, Dél-Koreában, valamint az Egyesült Királyságban is elérhető lesz. Az akkumulátor az elmondottak alapján szintén javult, itt 8 óra beszélgetést, 10 óra WiFi-böngészést (802.11n szabvány alatt), 40 óra zenét, valamint 225 óra készenléti időt ígérnek, a 8 megapixeles kamera pedig a nagyobb felbontás mellett 40 százalékkal gyorsabb exponálást szolgáltat, panoráma móddal, amely 28 megapixelt jelent. Ehhez 1080p felbontású videórögzítés, arcfelismerés, elöl 720p felbontás, jobb hangszórók, valamint 3 mikrofon társul, a korábban már szintén említett új "Lightning" dock-csatlakozóval - a meglévő kiegészítők által igényelt átalakítókról most tárgyalnak.


A rendezvényen az iOS6 újításait is bemutatták, mégpedig az új készüléken, kihasználva annak nagyobb kijelzőjét. Ezeket már korábban megismerhettük, nagy meglepetés nem volt. Az árak nem változnak, ez 200 és 400 dollár között lesz, az előrendelés 14-től él, a kiszállítás 21-én indul. Az iOS6 szeptember 19-én jelenik meg.


Nem egyszerűen egy új terméket ismerhetett meg a nagyközönség az iPhone 5 bemutatkozásával, hanem egy önálló gazdasági erőforrást, amelynek értékesítése a JPMorgan elemzői szerint önmagában fél százalékponttal dobhatja meg az amerikai GDP növekedését a negyedik negyedévben. Az előrejelzések szerint az okostelefonból tízmillió találhat gazdára szeptember végéig − mondta Gene Munster, a Piper Jaffray Cos. befektetési bank elemzője. Összehasonlításképpen a Samsung vezető terméke, a Galaxy S III ötven nap alatt érte el a tízmillió eladott darabot.


Az iPhone hardverén 2010 óta először változtatott az Apple, amivel csak növeli a potenciális vásárlók érdeklődését. A használt készülékek közvetítésével foglalkozó vállalkozások forgalmuk növekedését tapasztalták az elmúlt hetekben, ami biztos jele annak, hogy sokan újra akarják cserélni régi telefonjukat. Az iPhone 5-öt saját navigációs szoftverrel látják el, félredobva a Google programját, és a Facebookkal kötött együttműködés eredményeként az új iPhone-ról könnyebb lesz elérni a világ legnépszerűbb közösségi portálját.


A telefon sikere létkérdés az Apple-nek. A cég 108,2 milliárd dolláros tavalyi árbevétele 43 százalékát köszönhette okostelefonjainak. A mobilszolgáltatók ártámogatása miatt a profitban még nagyobb, 70 százalék az iPhone aránya − derül ki a Stanford C. Bernstein tanácsadó cég becsléséből. Az elmúlt negyedévben 16,2 milliárd dollárt hozott a termék az Apple-nek, ami egyharmadával több a Google teljes értékesítésénél és összemérhető a Microsoft 18,1 milliárdos árbevételével. A befektetők egyértelműen kulcsfontosságúnak tartják az iPhone-t: júliusban, amikor estek a telefon eladásai, velük csökkent az Apple részvényárfolyama is. Az új változathoz fűzött remények nyomán azóta magukhoz tértek a papírok.

Az egyik legnagyobb kihívás, amivel az Apple szembekerül az új termék piaci bevezetése során, hogy képes lesz-e a kereslettel lépést tartó, elegendő mennyiségű telefonnal elárasztani a boltokat. A Barclays bank szakértői szerint a képernyőket beszállító dél-koreai LG Display és Japan Display KK korlátozott termelési képessége felboríthatja az Apple tervét, miszerint december végéig 50 millió iPhone 5-öt értékesít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Én Ki Más #286
    Nesztek !
  • bosco05 #285
    Én kitaláltam igen, több mint tíz éve zenélek és rohadtul nem kellett, most is ökörségnek tartom, de akinek tetszik vegye nyomkodja... Nem lehet véleményem vagy mi a faszom? Te hány albumot játszottál fel?
  • narumon #284
    Azt nem, de ha már ott van és pluszt ad a keverőhöz, pluszt ad a multitrack recorderhez, pluszt ad a Logichoz, stb stb.
    No mindegy az a baj, hogy te kitaláltad, hogy hülyeség ehhez képest ez egy stúdióban (is) filléres tétel, és egyre másra jönnek az olyan eszközök (hangszerek, kiegészítők, stb) ami miatt egy jól használható eszköz stúdióban de bármilyen egyéb zenészkörben is (sőt).
  • bosco05 #283
    Mert gondolom egy stúdióban erre szánt iPadot nem rángatnak ki utána a mekibe újságot olvasni...
  • narumon #282
    ÉS miért is? Mert te azt mondtad? Imádom az ilyen megmondó embereket. Pénzkidobás ilyenre használni? Ezzel sem értünk egyet. A tabletnek pont ez a lényege; ha csak könyvolvasásra használnám drága lenne, távirányítónak drága, kézikonzolnak drága, hordozható médialejátszónak drága, hordozható kis officenak drága, kiegészítő szoftverek futtatására drága, MIVEL azonban azt mind egyszerre tudja ezért marhára nem drága és mivel eladtak belőle 70 millió darabot így esélyes hogy a rá írt szoftvernek is lesz keletje. (Arról nem is beszélve ha van két egyforma képességű médialejátszó akkor azt fogom megvenni amihez ipad software is van).
  • bosco05 #281
    Tabletben egyébként már én is iPadet vennék inkább mint Nexust, abban lényegesen előrébb tart az iOS szvsz. Android tableten még nem az igazi. A baj az, hogy magának a tabletnek nem találtam eddig lényegi hasznát számomra, így szerintem nem lesz még egy darabig a táskámban.
  • bosco05 #280
    Pont ez az a különbség amire rávilágítottam. Az iPad ebben a szerepében nem egy szék, hanem egy színes kis stoki a párnázott szék mellett :)
  • bosco05 #279
    A behringer egy szar és egy keverőpultot sem helyettesíthet egy szoftver, látszik, hogy a témáról gőzöd sincs :) Jópofa, helyenként hasznosítható, mindenképp pozitív az iPad sokoldalúsága, ezzel egyet is értek, de pénzkidobás ilyenekre használni szvsz.
  • narumon #278
    Ableton vezérlő
  • narumon #277
    Másik pl
    http://www.youtube.com/watch?v=WIme-BA67ew&feature=related