Alex

Nagyot dobott a Sony a Photokinán

A japán cég őszi termékvonalának bemutatói között ott volt három full frame szenzoros fényképezőgép, két új videókamera és egy MILC.

A Photokina kiállítás a 24 x 36 mm-es chipekkel szerelt gépek nagy áttörését hozta el, hiszen egyedül a Sony három ilyet mutatott be a profi fotósok minden szegmensét lefedve. Az első ezek közül a kompakt Cyber-shot DSC-RX1, 2800 dolláros áron. (Nem biztos, hogy jó ötlet egy ilyen profi gépet Cyber-shot néven illetni.) Ebben egy 24 megapixeles szenzor van egy 35mm-es, f2-es fényerejű optikával kiegészítve, hátulján pedig 3 collos, 921 ezer képpontos kijelző kapott helyet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Adódik a kérdés, hogy mire jó a full frame méret? Nagyobb szenzorra több fényelnyelő receptor fér, ami azt is jelenti egyben, hogy jobb minőségű fotók születhetnek általa. Persze hátrányát is a méret okozza, amit a Sony fix lencsék beépítésével igyekezett csökkenteni (tehát nem lehet vele zoomolni). Természetesen full HD videófelvételre is képes, megjelenése novemberben várható. Ára miatt természetesen sohasem lesz igazán elterjedt, és első generációs volta miatt rengeteg dolog hiányzik belőle (pl. Wi-Fi kapcsolat, geotaggelési lehetőség).

Klikk ide! Klikk ide!

A cég bemutatta első cserélhető objektíves full frame videókameráját is, a Handycam NEX-VG900-et, aminek 3300 dolláros ára igen jutányos a megcélzott piachoz képest. Ebben ugyanaz a 24 megapixeles szenzor kapott helyet, ami az eddigi termékeknél jobb színkezelést ígér. Videófelvételre 1080/24p és 1080/60p módban van lehetőség, tehát 1080/30p opció nincs. A rekesz, a zársebesség vagy az exponálás mind szabályozható az állítható érintőképernyős LCD-n, a fehéregyensúlyt is a környezetnek megfelelően állíthatjuk be. Az állóképeket RAW formátumban rögzíti, számos beépített effekttel ruházhatjuk fel a HD videofelvételeket vagy képeket. A sztereó és az 5.1 csatornás surround hangzáson túl lehetőség van külső mikrofon és fejhallgató csatlakoztatására is. A hangrögzítést szemmel követhetjük az LCD kijelzőn feltüntetett audioszintmérő segítségével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A legnagyobb várakozás persze a DSLR-A900/A850 vázakat lecserélni kivánók körében lehet, hiszen jön a féligáteresztő tükrös Alpha SLT-A99, amivel a cég célja megszorongatni a Nikon és a Canon vezető pozícióját. Ennek érdekében mindent bevetnek, a könnyű váz kettős autofókusz rendszere állítólag az eddigi legjobb lesz, sokféle videóbarát funkcióval támogatják meg, mindezt 2800 dolláros árcímkével illetik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mozgókép rögzítése esetén támogatja a teljes képkockás Full HD 50p/25p progresszív videofelvételt, de átkapcsolható 60p/24p-re is. Videofelvételek közben a fókusz folyamatosan követi a mozgó tárgyakat, és ilyenkor is lejátszhatunk videót a HDMI kimeneten keresztül. Szenzora és LCD-je megegyezik testvéreivel, sorozatfelvételre 6 kép/másodperc sebességgel képes (mindössze 14 képig!) , élettartamra 200 ezer ciklusig vállalnak garanciát. Két SDXC memóriakártyát tud fogadni, a fotók remegésmentességéről szenzoreltolásos képstabilizátor gondoskodik. Egy feltöltéssel gyári adat szerint 410-et lehet exponálni, megjelenése októberben várható.

Természetesen a ma oly divatos MILC szegmens megújítása sem maradt el, a NEX sorozat új darabja ezer dollár körüli áron vihető majd haza. A NEX-6 a tükörreflexesekre jellemző képminőséget, kezelhetőséget és technikai tulajdonságokat nyújtja kompakt méretben, ebből a kategóriából sorozatából egyre több, korábban csak tükörreflexes gépeket használó fotós választ második fényképezőgépet. A 16 megapixeles APS-C szenzoros gépre E-bajonettes objektív helyezhető. Hibrid autofókusz-rendszere kombinálja a fázis- és a kontrasztérzékelős fókuszt; előbbi meghatározza a tárgy távolságát utóbbi pedig beállítja az élességet. (Használatához kompatibilis objektív kell.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Három collos képátlójú elforgatható LCD paneljét elektronikus, OLED kereső egészíti ki. Másodpercenként 10 sorozatfelvételre és full HD videózásra képes. A NEX-5R-hez hasonlóan integrált Wi-Fit kapott, tudása letölthető alkalmazásokkal egészíthető ki (Picture Effect+, Bracket Pro, Multi Frame NR stb.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cloud.strife #4
    FF gépet nem fogsz 2-2500 dollárnál olcsóbban kapni.
  • lcee #3
    Azért Cyber-shot DSC-RX1 mondjuk ha 3adába kerülne akkor lenne alternatíva...
    Ilyen gépet ennyiért senki nem fog venni...
    Jó az ötlet, SOKKAL olcsóbb lenne vennék is egyet :)
  • dezsooszkar #2
    Van ujj a nap alatt ami meg most van " forrasban ",ha nem lenne komoly harc a pozicio eleresert akkor mire szamithatnank ?
  • cloud.strife #1
    A99 és VG900 megrendelve..... :)