Berta Sándor

Nem készít több tintasugaras nyomtatót a Lexmark

A társaság levonta a következtetéseket az elmúlt évek eladási adataiból és bejelentette, hogy leállítja a tintasugaras nyomtatók gyártását. A döntés végleges.

A Lexmark az elmúlt években egyre kevesebb tintasugaras nyomtatót adott el és képtelen volt versenyezni a vetélytársak áraival. Miután a cég vezetői úgy látták, hogy nem tudnak megfelelő válaszlépésekkel reagálni, ezért úgy döntöttek: kivonulnak a tintasugaras nyomtatók piacáról. Mindez azt jelenti, hogy az egyik legrégebbi szereplő távozik a piacról és a lépés miatt 1700 dolgozó veszíti el a munkahelyét. A fejlesztéseket a jövő év végéig befejezik, míg a kiegészítők, például a tintapatronok gyártását 2015 végén állítják le. A tőzsde mindenesetre jól fogadta a hírt, a Lexmark részvényeinek ára a Wall Streeten több mint 4 százalékkal emelkedett.

Paul Rooke, a Lexmark vezetője közölte: a döntés nem volt egyszerű, azonban kénytelenek voltak meghozni. Az már korábban eldőlt, hogy nem készítenek a végfelhasználói piacra modelleket, azonban most az is egyértelművé vált, hogy a céges piacon sem lesznek kaphatók Lexmark tintasugaras nyomtatók. Ugyanakkor a vállalat megígérte, hogy továbbra is biztosítja a megfelelő terméktámogatást a készülékeihez.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre kevesebb nyomtatót vásárolnak az emberek és a vállalatok. A Lexmark ezért is hozta meg ezt a döntést, piaci részesedése a legutóbbi mérések szerint alig érte el a 20 százalékot. A társaság a jövőben a lézernyomtatókra, valamint a nyomtatószoftverek fejlesztésére és a képfeldolgozó technológiákra akar összpontosítani. A gyártó a mostani lépéssel évente 95 millió dollárt takaríthat meg, emellett vizsgálja több mint 1000 szabadalom és az azokhoz kapcsolódó műszaki megoldások értékesítésének a lehetőségét. A tintasugaras nyomtatók piacát a jövőben is a Hewlett-Packard, a Canon és az Epson fogja uralni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • errorista #9
  3 ft / 2oldal az a lap.
 • Glutamin #8
  Nekem HP 710c-es van. 10-12 éves körül lehet de nincs vele semmi baj a mai napig. Fényképeket olcsóbb máshol kinyottattatni. Ráadásul ott lehet variálgatni amáretekkel is, ami othhon forópapíron maecerásabb.
 • Omega #7
  Van olyan tintasugaras nyomtató, ami nem ipari hulladék? Nekem még nem volt olyan, aztán meguntam és vettem egy lézernyomatatót, amivel viszont évek óta semmi problémám sincs. Már elég olcsó a lézernyomtató is, de a tintasugaras nyomtatókat még mindig azzal adják el, hogy otthonra és kis mennyiségre gazdaságosabb, amellett, hogy ez nem igaz, egyáltalán nem is csak ez a szempont, hanem a megbízhatóság is. Nincs annál bosszantóbb, ha van 5 percem megírni egy levelet, aztán erre bedöglik. Ha fényképket akarok nyomtatni, akkor jobban járok, ha előhivatom.
  Nem értem mi szükség van tintasugaras nyomtatókra, a fotó ugyse lesz olyan mintha profi technikával készülne. Akkor minek ez a nagy szar?
 • chuky123 #6
  Éljen, éljen. Tintasugaras nyomtatói tényleg ipari hulladékok voltak. Mondhatni a leggagyibbak. Talán még a monolézer nyomtatói érnek vmit. Na persze azoknak megkérik az árát. Azért vicces hogy a eredeti patronok újonnan Szines+fekete kiteszik a nyomtató árát szinte. Ha meg kb 1 hónapig nem használod be is száradnak aztán dobhatod a kukába őket.
 • slickboy #5
  Volt Lexmark nyomtatóm, nem voltam elájulva. Igaz, házilag lehetett töltögetni a patronját egy darabig, nem volt csipes baromkodás. Cserébe semmi kiemelkedő minőség.
  Most Epsonom van, minőség okés, bár olyan a hangja mint egy traktoré. Tinta bele színenként vásárolható, cserébe csipes baromkodás, utángyártottat nem teszek bele mert beleszárad és nincs utángyártottban Durabrite tintás, ami vízálló, nem kenődik. A százéves HP Deskjet 930c bezzeg olyan csendes, hogy élmény vele nyomtatni.
 • Cleawer #4
  "képtelen volt versenyezni a vetélytársak áraival"
  Csináljon olyan nyomtatót ami jó áron van (10-20k, esetleg + scanner felár), megbízható ne gyűrje a lapot, megközelítőleg 1-4 ft/oldalra jöjjön ki a nyomtatás költsége, semmi chip, semmi szoftveres letiltás x oldal után.

  Őszintén az se zavarna, ha 20k-30k lenne a nyomtató, csak a (fekete) nyomtatás ne legyen több mint 3 ft/oldal.
  (Nézegettem régebben HP nyomtatókat, hogy 1 oldal vmi 40ft ra jönne ki? Szánalmas)
  Nem hinném, hogy ez manapság kivitelezhetetlen.
 • Oszi0101 #3
  Arról nem is beszélve, hogy volt olyan lézeres gépük, amit nemes egyszerűséggel kihúztak a toner kompatibilitási listájáról. Elég vicces egy 2-3 éves gépnél ha az utántöltött tonerről leműtött chippel használod a gyári tonert. Hulljon a férgese...
 • gforce9 #2
  A fullolcsó kategóriáról nem is beszélve, 1 szet patron ára drágább mint a készülék. Köszi.
 • lordsithlord #1
  Ez a lépés konkrétan várható volt, a Lexmark az egyik legdrágább a tintasugaras nyomtatás terén. Ráadásul semmi nem indokolja igazán a magas áraikat, hiszen technológiailag nem kiemelkedőek, sőt, igazából ha megnézzük a nyomtatóikat, azt láthatjuk, hogy lassabbak, kevésbé takarékosak, mint legtöbb vetélytársuk.