MTI

Szerbia lítium-nagyhatalommá válhat

Lítium- és bór-ásvány geológiai feltárását kezdi meg az Ultra Lithium kanadai vállalat Szerbiában - jelentette be a kanadai nagykövetség hétfőn Belgrádban.

Az Ultra Lithium a kutatást arra a becslésre alapozza, amely szerint a világ lítiumkészletének 20 százaléka Szerbiában található. A lítium az elektronikában, autógyártásban használatos akkumulátorok nyersanyaga, kereslete a következő 10 évben várhatóan kétszámjegyű növekedési ütemmel emelkedik - állapítják meg a közleményben. A kutatást az Ultra Lithium 100 százalékos tulajdonában lévő Ultra Balkans, a kanadai cég helyi leányvállalata végzi. A lítium és a bór geológiai feltárása a néhány éve felfedezett jadarit-lelőhelyekre irányul.

A kanadai vállalat összesen 643 négyzetkilométer nagyságú területen végez geológiai kutatásokat Kragujevac, Valjevo és Blace térségében. Az Ultra Lithium lítium, bór és más ritkafémek geológiai kutatásával foglakozik, Kanadában és az Egyesült Államokban tevékenykedik. Az ásványi erőforrások gazdálkodásáról szóló szerb kormányzati stratégia szerint Szerbia 2020-ig az európai termelés 90, illetve a világtermelés 10 százalékát állíthatná elő - vélik a balkáni országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!