MTI

Gyorsul az akkumulátorok feltöltése

Hamarosan tízszer gyorsabban lehet feltölteni a mobiltelefonok, laptopok akkumulátorait, és azok tízszer hosszabb időn át bírják majd energiával - jósolják amerikai tudósok.

Ez a hamarosan hétköznapi "üzleti" szinten - mármint a boltokban - öt évet jelent. Az amerikai Northwestern University kutatói arra alapozzák előrejelzésüket, hogy megváltoztatták a lítium-ionos elemek anyagait; a módosítások egyike az, hogy milliónyi egészen apró, 20-40 nanométeres lyukat fúrtak beléjük. Az elemek, akkumulátorok új nemzedékével egy mobiltelefon 15 perc alatt feltölthető lesz és egy hétig bírja majd "szusszal". A fejlesztés lényege a lítium-ionok nagyobb sűrűsége és élénkebb mozgása.

Az új "energiaspájz" ugyanakkor mintegy 150 feltöltés - egy év használat - után rohamosan veszít hatékonyságából, de még akkor is ötször jobb hatásfokú, mint a mai akkumulátorok - idézte a BBC brit sajtóorgánum Harold Kung egyetemi professzort, akinek csoportja eddig az elemek anód - az áramot befogadó - oldalára összepontosított. A "kijárati" oldal tökéletesítéséthez csak ezután fognak hozzá, ami további hatásfokjavulást eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #2
    Gyorssabb töltés, nagyobb kapacítás, nagyobb bumm, ha nem vigyázol vele.

    Veszélyes is tud lenni a li-ion és társai.
  • Lukacsmacska #1
    Ha egy hétig bírja, és 150 töltést kibír, akkor az akárhogy is számolom, 3 év. Egyébként meg túl gyakran olvasni a forradalmi akkumulátor technológiákról, de semmit nem látunk belőle...