Berta Sándor

Távközlési óriások a kártevők ellen

A Stuxnet, a Flame és más hasonló vírusok egyre nagyobb fenyegetést jelentenek. A Deutsche Telekom és számos más cég közösen lépne fel az elkövetőkkel szemben.

Szeptemberben rendezik meg a Deutsche Telekom Cyber-Security Summit nevű másfél napos konferenciáját, amelyen ötven IT és távközlési vállalat vezetői, illetve politikusok vesznek részt. A cél közös védelmi stratégiák kidolgozása a Stuxnet, a Flame és más hasonló kártevőkkel szemben. "Az ismertté vált esetek csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A meghívott cégvezetőkkel modellezzük a különböző támadási forgatókönyveket és létre akarjuk hozni a németországi döntéshozók hálózatát" - jelentette ki Reinhard Clemens, a T-Systems vezérigazgatója.

A távközlési cégek egyre több területen jelennek meg, elég csak a számítási felhő technológián alapuló szolgáltatásokra gondolni és egyre több ember és vállalat adatait tárolják el. "Amennyiben az ügyfelek nem bíznak ezekben az ajánlatokban, akkor ezek az új piacok nem fejlődnek majd" - tette hozzá a menedzser.

Clemens szerint a helyzet közel sem rózsás, mivel a vírusok egyre összetettebbek és kifinomultabbak. A mostani kártevők sok dologban különböznek az öt évvel ezelőtti programoktól és teljesen más minőséget is képviselnek. A víruskészítők profi szakemberek, akik képesek olyan alkalmazásokat készíteni, amelyek célzottan csak bizonyos információkat szereznek meg a célpont számítógépéről. Gyakori, hogyha a vírust egy héten belül felfedezik, akkor a programozó lemond a honoráriumáról. "Régen a cégek el akarták titkolni a hackertámadásokat, de ez már nem működik, a dolgok kiderülnek. Egy törvényben előírt bejelentési kötelezettség viszont nem lenne praktikus" - emelte ki a vezérigazgató. Fontos azonban a cégvezetők és a felhasználók figyelmét egyaránt felhívni a problémákra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • okosan gyerekek #2
    jah, hogy nem csak a fájlcserélőket lehet szűrni különböző jogi megfontolásokból?
  • joghurt3 #1
    Ööö... Már úgy értik, hogy kiszűrnék azokat a kártevőket, amiket épp a saját kormányuk (vagy azok stratégiai szövetségese) szeretne telepíteni az ellenségekhez?