SG.hu

Egyeduralkodók lesznek a moduláris adatközpontok

Növekvő egyetértés van abban, hogy a hagyományos adatközponti kialakítást egyre inkább kiszorítják a moduláris adatközponti struktúrák.

A Schneider Electric által a moduláris adatközponti architektúra specifikálásáról készített tanulmány rámutat arra a tendenciára, miszerint növekvő egyetértés van abban, hogy a hagyományos adatközponti kialakítást egyre inkább kiszorítják a moduláris adatközponti struktúrák. "Kisebb birtoklási összköltség, növekvő rugalmasság, rövidebb telepítési idő és javított hatékonyság jellemzi a moduláris, skálázható struktúrákat. A modularitás minden adatközpont-üzemeltető érdeklődésére számot tarthat, mivel megvan benne a potenciál számos probléma egyidejű megoldására. Előnyeként említhető az infrastruktúra növekvő kihasználtsága, a létesítmények hasznos élettartamának növelése, a csökkenő beruházási költség és installációs idő, valamint a túlméretezéssel összefüggő alacsony hatásfok megszüntetése - vagyis mindaz, ami a hagyományos adatközponti struktúrák esetén veszteséget okoz" - mondta Niel Rasmussen a tanulmány szerzője, aki a Schneider Electric fejlesztésekért felelős alelnöke, az APC egykori alapítója.

Az elemzésben említett Gartner kutatóintézet úgy látja, az adatközponti struktúrák első két generációja többé már nem alkalmas a jelenlegi és jövőbeni igények kiszolgálására. Az új adatközpontokra nem egy statikus struktúraként kell tekinteni, hanem sokkal inkább egy élő, alkalmazkodó organizmusként, amely együtt fejlődik az állandóan változó szerver és tároló infrastruktúrával. Az adatközpontok tervezése során az üzemeltetőknek rugalmas, moduláris, virtualizációs tervezési elveket kell alkalmazniuk.

A Schneider Electric tanulmánya meghatározza a moduláris adatközponti architektúra fogalomrendszerét, hogy az üzemeltetők, tervező és építő cégek, valamint a gyártók egységes nyelven folytathassanak párbeszédet a témáról. Az analízis leírja a moduláris struktúra formális specifikálásának módozatait is. Az iparág számára az előnyök kihasználtságához ugyanis elengedhetetlen egy általánosan elfogadott, szabványosított specifikációs rendszer, amely iránymutatást ad a gyártóknak az ajánlatok leírásában, a felhasználók számára pedig az ajánlatkérésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!