MTI

Túl sok áramot fogyasztanak a kínai adatközpontok

A nagy energiaigényű adatközpontok építésének szabályozását írná elő Peking a helyi kormányzatok számára egy ma kiadott tervezetben Kína szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos céljainak elérése érdekében.

A Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság internetes oldalán közzétett tervezetben az adatközpontokat és az ötödik generációs (5G) telekommunikációs technológiát a jövő gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges stratégiai forrásnak és közcélú infrastruktúrának nevezik. Rámutatnak, hogy az adatközpontok és az 5G kulcsszerepet játszanak az energiatakarékosság terén is. A tervezet ezért az adatközpontok és az 5G állomások alacsony szén-dioxid-felhasználásúvá alakításának támogatását jelöli ki. Eszerint a továbbiakban nem engedélyeznék olyan, nagy méretű, új adatközpontok felépítését, amelyek áramhatékonysági aránya meghaladja az 1,3-at, a meglévő központok közül pedig fokozatosan energiahatékonyabbá alakítanák azokat, amelyeknél ez az arány meghaladja az 1,5-öt.

Hangsúlyt fektetnének a hűtési technológiák energiafogyasztásának csökkentésére, támogatva az innovációt. Az adatközpontok esetében ugyanis az áramfogyasztás jelentős részét az adatok tárolására és feldolgozására használt számítógépes rendszerek hűtése teszi ki. A tervezetben javaslatot tesznek továbbá a megújuló energiaforrások, egyebek mellett a szél- és napenergia használatának ösztönzésére, valamint arra is, hogy az adatközpontok munkafolyamatainak egy részét a fejlett, kelet-kínai régióból helyezzék át az ország megújuló energiaforrásokban gazdag, nyugati területeire.

Kína szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos vállalásainak két fő pontja, hogy az ország 2030-ra elérje a szén-dioxid-kibocsátás csúcsát, 2060-ra pedig karbonsemlegessé váljon. 2011 óta Kína több szenet fogyasztott, mint a világ többi része együttvéve. Emellett mindazonáltal a világ országai közül a legtöbbet fektet a tiszta energiaforrásokba. A világ második legnagyobb gazdaságának számító ország 2030-ra húsz százalékra kívánja növelni a nemfosszilis energia arányát a teljes energiakészletében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!