Berta Sándor

Olimpiai közvetítések a YouTube oldalán

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a videomegosztó platform megállapodott egymással, így a portálon keresztül összesen 64 afrikai és ázsiai ország polgárai követhetik nyomon a közvetítéseket.

A YouTube hivatalos olimpiai csatornáján gyakorlatilag minden fontosabb versenyszám felvétele megtekinthető lesz élőben. Ez egy újabb példája annak, hogy a webes szolgáltatások egyre inkább a televíziók konkurenseivé válnak. A videomegosztó összesen 11 élő csatornán keresztül közvetíti majd a versenyeket. Emellett külön összefoglalókat is fog készíteni a legfontosabb eseményekről és az összes versenyszám döntőjét is sugározza majd. A felvételeket a portál közvetlenül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos televíziós társaságától szerzi be.

A NOB azt szeretné, ha a YouTube mellett más szolgáltatók is streamajánlatokkal rukkolnának elő. Mindez természetesen komoly üzlet a bizottságnak, hiszen 2010 és 2012 eleje között a szervezethez a televíziós licencdíjakból 3,9 milliárd dollárt folyt be. Csak Ázsiából és Afrikából 600 millió dollár bevételre tett szert ilyen módon a NOB.


A lépés szimbolikus jelentőségű. A Google szempontjából a webes televíziós közvetítések főpróbájának is felfogható, de ugyanakkor a televízióadók számára is komoly üzenetet hordoz: ha nem vagy elég rugalmas, akkor a jövőben a YouTube lesz a partnerünk. Az együttműködés részleteiről egyébként eddig semmilyen részlet sem szivárgott ki. A 64 ország között van Afganisztán, Banglades, Brunei, Kambodzsa, India, Indonézia, Irán, a Maldív-szigetek, Mongólia, Nepál, Pakisztán, Szingapúr, Sri Lanka, Thaiföld, Vietnam, valamint 42 afrikai állam, például Angola, Kamerun, Elefántcsontpart, Ghána, Kenya, Libéria, Madagaszkár, Mali, Nigéria, Szenegál, Tanzánia, Togo, Uganda és Zambia.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly nyáron már jelezte, hogy - a korábbi évekhez képest - kész bizonyos engedményeket tenni a 2012-es londoni olimpiai játékokon szereplő sportolók számára. A testület blogolásra és twitterezésre ösztönözte a londoni olimpikonokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shaddam #7
    Te idegenszívű! Majd itthon nézed valami mutyi adón, miközben a sztárkommentátor makog
  • Cat #6
    "64 afrikai és ázsiai ország polgárai"

    Tehát nem Magyarországról van szó. Ez azoknak az országoknak van kitalálva, ahol nem vásárolta meg a közvetítési jogokat egy tévétársaság.
  • Tetsuo #5
    Valoszinuleg a fejlett orszagokban (igy Magyarorszagon is) nem lesz elerheto.
    Ez az ajanlat olyan tv-tarsasagokkal tudja felvenni a versenyt, mint az elefantcsontparti.

    Persze, nekem is jo lenne, hiszen nincs tv-m, de itt meg a BBC fogja tolni a neten is, az meg szaggat mint allat, bar az angolok tobbseget nem erdekli az olimpia (remelem).
  • topitopi #4
    Igazából nem is nagyon értem mert miért ne lenne elérhető itthonról a közvetítés? Esetleg szól a YT, hogy te nem nézheted mert nem vagy afrikai vagy ázsiai? Akkor meg proxin keresztül nézheted gondolom... Hacsak google ki nem talált erre valami védelmet... De nem hiszem mert a magasabb nézettség nekik csak jó... De igen, kicsit hiányosnak, felületesnek érzem a cikket mindamellett, hogy hasznos infót osztott meg velem.
  • Szefmester #3
    Valamint milyen kommentárral, vagy kommentár nélkül natúrban lesz e elérhető ha véletlen itthon is lehet majd látni!
  • Darth Sith #2
    nem ertem miert hianyolod ezt egy magyar portalon, amikor azt megtudhattuk, h elefantcsontparton nezheto lesz. nekem ez eleg :)
  • Timbu #1
    Csak az a nem elhanyagolható részlet hiányzik a cikkből: hogy a) Magyarországon is elérhető lesz b) Magyarországon nem lesz elérhető c) egyelőre nem tudjuk, hogy Magyarországon elérhető lesz-e.