SG.hu

Százmillió forintos telefonszámlát okozott egy csaló

Százmillió forintos kárt okozott az a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő férfi, aki vezetékes telefonokra olyan elektromos szerkezetet szerelt, amelyek aztán rövid idő alatt horribilis összegű számlákat generáltak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XVII. kerületi Rendőrkapitánysága különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint magánokirat-hamisítás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást M. József ellen.

A nyomozás egy budapesti férfi feljelentése alapján indult, aki arról számolt be, hogy egy internetes hirdetés nyomán kizárólag adattovábbításra vonatkozó telefonvonal használatbavételi szerződést kötött egy gazdasági társaság nevében eljáró, Kovalits Gáborként bemutatkozó személlyel. Az elkövető a gyanútlan férfi lakásán használt vezetékes telefonvonalra vonatkozó használatbavételi szerződést ajánlott 400.000 forint/hónap ellentételezés fejében, majd a szerződés aláírását követően a vezetékes telefonra egy készüléket szerelt fel. A sértettnek gyanússá vált az ügylet, és másnap tájékoztatást kért szolgáltatójától. Ekkor derült ki, hogy a felszerelt készülék alig egy nap alatt több mint 1.000.000 forintos forgalmat generált. A becsapott férfi ezután tett feljelentést.

A XVII. kerületi nyomozók elfogták a sértett lakásán ismételten megjelenő csalót, igazoltatása során kiderült valódi személyazonossága is. M. József gépkocsijából különböző iratok, biankó szerződések, valamint a korábban lefoglalt készülékkel megegyező szerkezetek is előkerültek. A kirendelt informatikus szakértő előzetes véleménye szerint az M. József által felszerelt készülék egy olyan elektromos szerkezet, amely máshonnan vett jeleket nem továbbít, de alkalmas előre beprogramozott számok folyamatos újrahívására. A készülék az előre beprogramozott emelt díjas számok folyamatos újrahívásával rövid időn belül hatalmas összegű telefonszámlákat generál.

A nyomozás adatai szerint M. József terhére további két, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény is róható. A nyomozó hatóság előtt jelenleg ismert három csalás során több mint 100 000 000 forint kár keletkezett. M. Józsefet az illetékes bíróság előzetes letartóztatásba helyezte. Az eljárás eddigi adatai szerint alappal feltehető, hogy M. József korábban hasonló módszerrel többeket is becsapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jeti00 #11
    a magenta természetesen megkeresi az ügyfeleket nagy tartozás esetén, sőt ha nagyot ugrik (pl küldöldön roaming) egy idő után tilt amég nem jelzed nekik, hogy oké, tudsz a dologról. persze lehet nem naponta figyelik.
  • aaaaa #10
    Az uzsorára is van kereslet, csak azt büntetik. Nem furcsa, hogy bármelyik bank akár egy 10-20 ezer forintos hitelre is komoly fedezetet, vagy biztosítékot kér ?
    Eközben a telefon szolgáltató gálánsan meghitelez bárkinek 100 milliót is akár...
    Ez kb olyan, mint ha egy bank az első betérő ügyfélnek adna akár 100 milliót is, ha aláír egy papírt és nem kérdezne semmit.
    Felül kéne vizsgálni ezt a dolgot, mert itt valami nagyon nem stimmel, és nem a csaló a főbűnös, hanem az aki hagyja, hogy csaljanak, vagyis a telefon szolgáltatók.
    Csak egy egyszerű megoldás. Ha valaki havi 100 ezer felett akar ilyeneket hívogatni, perkáljon le előre valami pár százezres kauciót, aztán tárcsázgathat, ameddig a kerete futja.
    Elég életszerűtlen ettől többet elkölteni ilyenre. Akinek meg igénye van rá, fizessen előre.
  • Vazeratti #9
    A sok emeltdíjas szolgáltatás azért tud működni, mert van rá kereslet...
  • hungi #8
    Azt ugye mindenki tudja (még SMS-t is kaptunk róla nemrég úgy emlékszem), hogy a mobilszolgáltatók újabban default tiltják egy jogszabály miatt az emelt díjas számok hívását?
  • Jackal #7
    "vezetékes telefonvonalra vonatkozó használatbavételi szerződést ajánlott 400.000 forint/hónap ellentételezés fejében"
    Most komolyan, sztem az is megérdemli, aki ennyit hajlandó fizetni 1 havi adsl-ért...
  • aaaaa #6
    Ez akkor is bűnrészesség. A telefontársaságok keményen sárosak a dologban, bárhogy is szépítjük. Az ő aktív segítségük nélkül nem jöhetne létre EKKORA ÖSSZEGŰ csalás. Nem kell azonnal utalni, az ilyen pénzeket, és ha kiderül hogy csalás történt, nem kell ráterhelni az áldozatok előfizetésire. Ne mondja senki, hogy közérdek, hogy az emelt díjas számok haszonélvezői azonnal megkapják a pénzüket. Várjon 30-60 napot, addig eljut a számla az előfizetőhöz. 2/3-a ezen számok üzemeltetőinek amúgy is szextelefonok, jósdák, értelmetlen szavazások, és egyéb "közhasznú" szolgáltatások üzemeltetéséből gyűjti a pénzt.
    Ha egy egyszerű beszállítót, aki valós termékeket termel, simán lehet váratni 90 napot, akkor ezeket a "semmiből" pénzt kreáló szolgáltatásokat is lehet késleltetni egy ideig biztonsági okokból.
    Bárki bármit mond, itt a telefontársaságok nagyon keményen részt vesznek abban, hogy ezek a csalások létrejöhetnek. Vagyis nem teszik meg a tőlünk elvárható maximumot a lehetséges csalások kiküszöbölésére. Ezen csak az változtathat, ha a törvényhozás módosítaná az emelt számos biznisz lehetőségeit. Mármint, ha akarna valamit is tenni, mert úgy tűnik majdnem biztosan nem akar.
    Miért van az ha egy előfizetéses mobil túllép egy havi keretet mondjuk 50 ezer forint egyszerűen nem hiteleznek tovább ? Ugyanígy kellene eljárni a vezetékes esetekben is, nem 100 milliós forgalmakat megengedni olyanoknak, akiről tudják, hogy biztos nem generálnának ekkora forgalmat, és 100% nem képesek kifizetni sem. Ez a fogyasztóvédelem és hírközlési felügyelet feladata lenne, inkább ezekkel kellene foglalkozniuk, nem azzal, hogy adnak-e magyar nyelvű 30 oldalas használati utasítást egy hajszárítóhoz...
  • sanyicks #5
    miért figyelmeztetnék? az emeldíjas dolgokból kőkeményen megkapják a részüket. Csak a telefonadó meg az extraadók miatt pofáznak, azokért viszont rögtön.
  • aaaaa #4
    A szolgáltatók persze mossák kezeiket. Ők egyáltlán nem vétkesek abban, hogy valaki 100 milliós számlát tud csinálni pár nap alatt. Ez a lehetőség mindenkinek default ott van, véletlenül sem figyelmeztetik az előfizetőket mondjuk egy életszerűen elérhető 50-100 ezres emeltdíjas forgalom után. Nem kell hozzá sem fedezet sem semmi mindenki annzit telefonál amennzit csak elméletileg lehetséges, majd ha sikerült a buli leperelik a szerencsétlenen, ha nem akkor sincs gond, max kijelentik az emelt szám "haszonélvezőjének", hogy itt kérem csalás történt, és ez estben erről a számról nem kap semmit.
    Komoly fogyasztóvédelmi vizsgálatokra lenne szükség ezekkel az esetekkel kapcsolatban. Ahogy egy ellopott hitelkártyára sem fognak 100 milliós hitelt adni, itt is limitálni kellene az összeget, és ha kiderül a csalás az emelt szám gazdája a csalásból kapott összegből egy fillért sem kéne hogy kapjon, vagy ha már kapott, köteles lenne visszautalni a szolgáltatónak. Ilyen egyszerű, és már nincs is 100 milliós kár, meg károsultak sem.
    Bár addig amíg az emelt számos szolgáltatásért a telefontársaság is zsebel rendesen, nem fog semmit tenni, ha csak keményen, a törvény erejével nem fogják őket rákényszeríteni.
    A betárcsázós modemes emelt díjason is lehúztak pár ezer embert sok százezerrel, és csak sajnálkozni tudtak, amíg a sarkukra nem léptek.
    Érdekes attól a pillanattól azonnal megszűnt a probléma.
  • Tinman #3
    400k/hó-t becsületes semmittevéssel nem lehet keresni. Jó nagy barom volt, aki ezt beszopta. Ettől függetlenül, ezzel a csókával is példát kellene statuálni, este a közszoláglatin, élőben a kivégzése. Muszáj! Másképp nem tanulnak.

    Itt nem arról van szó, hogy elloptak 2 rúd szalámit, meg 3 kiflit... 1 milliós károkozással azonnal és véglegesen megpecsételhető ma egy átlag magyar polgár élete. Ilyet egyszerűen nem lehet megcsinálni!
  • COOLancs #2
    400 ezer / hóért elég sok ember bedőlne... Elképesztő milyen tetvek vannak, de azt gondolta hogy senki se hívja a rendőrséget, csak szó nélkül kifizetik a több milliós számlát?