Gyurkity Péter

Nem tud elég mobilchipet leszállítani a Qualcomm

Mivel a Qualcomm nem tudja kielégíteni nagyobb vásárlóinak igényeit, rivális chipgyártók vetélkednek az eredetileg hozzájuk befutó megrendelések megszerzéséért. Az nVidia kicsit csúszik saját új fejlesztéseivel.

Iparági források számoltak be arról, hogy a Qualcomm néminemű problémákkal küzd a nagyobb megrendelések teljesítését illetően, mivel a tajvani TSMC 28 nanométeres gyártósorain a nem megfelelő kapacitás, illetve a magas selejtarány miatt nem tudnak elegendő számú új mobilchipet leszállítani. Ez rövid időn belül azt eredményezheti, hogy meglévő és új riválisok kapkodják el a zsírosabb szerződéseket.

A Snapdragon S4 chipek nem megfelelő száma elsősorban az olyan gyártókat érinti hátrányosan, mint az LG, a HTC, a Samsung, valamint a Sony Mobile, ezért ez utóbbiak aktívan keresgélnek a lehetséges alternatívák között. A hírek szerint a rivális nVidia, ST-Ericsson, illetve az újoncként a területre belépő Intel már maguk is vetélkednek ezen gyártók nagyobb megrendeléseiért, igyekezvén kihasználni a potenciálisan kedvező helyzetet, amíg a Qualcomm rendezi sorait. A források hozzáteszik, hogy az nVidia az LTE technológiát illetően a jövő évben kínál majd megfelelő megoldást a Tegra 3 chip és egy Icera LTE-modem integrálásával, míg az ST-Ericsson szintén jövőre készül el hasonló fejlesztésével.


Az nVidia háza táján éppen ezekben a napokban ismertették az első negyedéves eredményeket, ahol a vezérigazgató kitért a saját LTE-megoldások megjelenésének várható időpontjára is. A cégvezető gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy még idén előállnak ezzel a chippel, ami azt jelenti, hogy legkorábban 2013 első negyedében jelenhet meg a korábban felvásárolt Icera által fejlesztett LTE-modem integrálását megvalósító új Tegra 3 változat.

Még ez előtt (idén) felbukkannak azonban az első, LTE-t támogató Tegra 3 okostelefonok, amelyet a hasonló modemeket gyártó GCT és Renesas partnerségével biztosítanak be. A Project Gray kódnévre hallgató integrált példányok előtt tehát ezek biztosítják majd a technológiai előrelépést, amíg elkészülnek ezen új változatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kryon #3
    Jelenleg csak a TSMC-nek van 28 nm-es gyártósora, tehát hiába kapkodják el a megrendeléseket, gyártókapacitás nélkül ők sincsenek előrébb.
  • fade2black #2
    Amíg ennyire elterjedt az LTE mondjuk teljesen mindegy.
  • dchard #1
    "A források hozzáteszik, hogy az nVidia az LTE technológiát illetően a jövő évben kínál majd megfelelő megoldást a Tegra 3 chip és egy Icera LTE-modem integrálásával, míg az ST-Ericsson szintén jövőre készül el hasonló fejlesztésével."

    Értsd: hiába van a Qualcomm gyártókapacitás-szűkében, a többi gyártónak jövő év elejéig egyáltalán nincs olyan terméke, amit a telefongyártók vennének, tehát kihasználni sem tudják a piaci rést.

    Ne felejtsük el , hogy 3 hanpja miről szólt ez a cikk:
    Fontosabb az LTE a 4 magnál

    "Az S4-ből jelenleg több mint 150 változat érhető el, a megrendelők többsége azonban az LTE-támogatással rendelkező kétmagos konstrukciókat választja."

    Dchard