MTI

Nagy-Britannia sebezhető egy E-bombával szemben

Nagy-Britanniának több pénzt kell fordítania az épületek védelmére, hogy képes legyen kivédeni az elektronikus kommunikációs rendszerek, illetve az áramellátás megsemmisítésére alkalmas "E-bombákkal" történő esetleges támadásokat - adta hírül a védelmi miniszterre hivatkozva a The Daily Telegraph című brit napilap.

Phillip Hammond egy hétfőn kezdődő kétnapos konferencián beszél majd az E-bombák elleni fokozottabb védelem szükségességéről. Szakértők szerint ugyanis egyre nagyobb az esély arra, hogy egy terrorizmust támogató állam E-bombát fog bevetni, amely a felsőbb légkörben felrobbanva pusztító elektromágneses hullámokat bocsát ki - értesült a napilap. A védelmi miniszter szerint nagyobb összeget kell fordítani egy ilyen támadás megelőzésére, a válaszcsapás pedig nem alapulhat sugárhajtású repülőgépeken, vagy rombolókon.

A legrosszabb forgatókönyv alapján egy atomrakétát lőhetnek fel az űrbe, amely ott robbanva olyan hatalmas elektromágneses hullámot kelt, ami elegendő lenne a brit infrastruktúra lebénításához. A brit védelmi minisztérium tisztségviselői korábban arra figyelmeztettek, hogy az E-bomba valamilyen formában már a terroristák, vagy a "lator" államok kezébe kerülhetett. A parlament védelmi bizottsága korábban hangsúlyozta, hogy a brit kormány nem veszi elég komolyan a fenyegetést. Februári jelentésében rámutatott, hogy a Föld felszínétől számított 500 mérföldes magasságban felrobbantott fegyverek olyan erős, széles frekvenciájú sugárzást bocsátanak ki, amely elegendő a műholdak, radarok megrongálásához.

A szóban forgó konferencián Hammond mellett Paul Stockton amerikai védelmi miniszterhelyettes is részt vesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cefet #2
    "lator" államok... "tuggya mire gondolok"...
    Utoljára szerkesztette: Cefet, 2014.12.01. 10:14:45
  • erahurka #1
    Ha már atomja van valakinek és ki akarja lőni akkor miért az űrbe?