Gyurkity Péter

Tizen a Samsung prototípusán

A Samsung bemutatta első olyan készülékét, amely a Tizen szoftverre épül, bár a referencia megoldás még nyilván kívánnivalókat hagy maga után. A cég eközben az indiai piac több mint felét szeretné megkaparintani.

A Tizen fejlesztői konferencia alatt figyeltek fel szakértők és érdeklődők egy frissen felbukkant okostelefonra, amely a Samsung jóvoltából került elő, és amely a Tizen operációs rendszer alatt fut. A referenciakészülék több komoly hiányossággal érkezett meg, ám a cég egyelőre csak tapogatózik, arra kíváncsi, hogy milyen feltételek és körülmények mellett jelenhetnének meg ezek a változatok.

Nem sokkal később egy hosszabb videó is felbukkant a YouTube oldalán, amelyben részletesen kivesézik a telefont. Ebben arról értekeznek, hogy az 1,2 GHz-es ikermagos processzorral, valamint 4,3 hüvelykes érintőképernyővel érkező készülék a Linux alapokra építkező Tizen 1.0-ás verzióját futtatja, többek között a szükséges appok (így például kamera app) nélkül, némileg a Badára hajazva, legalábbis a kinézetben és a kezelésben. A HTML5 appok egy részénél lassú futást tapasztaltak, ám ez nyilván a korai prototípus jelenlegi állapotának köszönhető, miközben a népszerű internetes szolgáltatások (Facebook, Twitter, GMail) támogatása már megoldott. A további részletek később jelennek majd meg.


Arról a napokban olvashattunk, hogy a Samsung nagyon jól szerepelt az immár az első helyet elhódító kínai okostelefon-piacon, ahol több mint 40 százalékos részesedést ért el az első három hónapban. Természetesen Indiát sem hagyják figyelmen kívül, itt már 45 százalékot birtokolnak, éves szinten pedig szeretnék elérni a 60 százalékos részesedést, vagyis az abszolút többséget a szegmensen belül. Ez 2012 során 11 millió leszállított okostelefont igényelne az országon belül, amit elérhetőnek tartanak a cég illetékesei.

Idén már négy új változatot rajtoltattak el itt, az amúgy is gyorsan bővülő piac pedig kiemelt jelentőségű lesz idén, valamint az elkövetkező években.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaXiMkA #16
    Teljesen egyetértek. Sztem az Intel fejlesztői képesek valami újat, meglepőt és megfogót alkotni ilyen téren. Nekem már a MeeGo-s N9 is tetszett, mikor megjelent, bár nem olyan kompakt mint az iOS vagy az Android, de szívesen mennék bele a kezelésébe. Alapvetően Android párti vagyok, de a MeeGo és a Tizen is nagyon érdekel. Ha komolyan nekifognak, van céljuk és elképzelésük az oprendszer jövőjéről, akkor nagyon világos, hogy lekörözik a RIM-et és a WP-t. Feljöhetnek akár harmadiknak is világszinten, de ez már az idő kérdése. :)
  • Gymnova #15
    Jajj Emberek!
    Olyan elfogultak vagytok! Miért kell egy teljesen új OS-t így lefikázni? Ti talán diplomával a kezetekben jöttetek a világra? Az annyira istenített Android talán hiba nélkül látott napvilágot? NEM!
    Meg mondom őszintén nekem tetszik a felülete, nem túlcsicsázott, túldíszített, a böngészője így elsőre is elég gyorsnak tűnik. Láthatóan vannak hibái, vak aki nem látja, de szerintem ha egy kicsit jobban foglalkoznak vele, és fejlesztik, akkor egy egész jó kis OS alakulhat ki belőle. Nekem már a Meego is tetszet, annak talán nagyobb sikerei is lehettek volna mint a WP-nak, de sajnos nem azon az ágon ment tovább a Nokia.A WP sem lenne olyan amilyen ha nem lenne olyan röghöz kötött. Gyors mint a vihar, de van még ott is mit csiszolni, ahogy az androidon is.
    Nem is baj egyébként ha jön egy új OS, mert így legalább kialakul egy kis verseny - remélhetőleg - árban is közöttük.
  • Madve #14
    Szerinted akkor ne is legyen több os?
  • karesz6 #13
    Szerintem az op rendszer fejlesztést hagyják meg a tapasztaltaknak. Amíg nem tudnak olyan újítást felmutatni hogy leessen az állam és 2 hétig ne tudjam felkaparni addig felesleges erőlködni. Túl sok a versenytársak előnye.
  • Zoli007 #12
    Ha azt nézed, hogy még a Bada-nak is nagyobb a részesedése, mint a WP-nek...
  • Madve #11
    Amennyire én emlékszem a nokia maemo, és az intel moblin oprendszerének keresztezéséből lett a meego, majd a project megbuktatása után a samsung bada rendszerének, és az intel által továbbvitt meego keresztezéséből született a tizen. Kihagytam volna vmelyik os-t?
    Lényegében linux alapú, lassan bele lett olvasztva az összes kisebb, de kecsegtető os, és talán még jövője is lesz, ha fejlesztik rendesen. Én azon röhögnék jót, ha jobban terjedne mint a wp.... :-)
  • Quantizs #10
    Amennyire én tudom, a Tizen az ugyanaz, mint a MeeGo. Csak annyi a különbség a Tizen és a MeeGo közt, hogy miután az Intel és a Nokia szakítottak az Intel keresett magának egy másik partnert, ez lett a Samsung. Mivel azonban a MeeGo név a Nokiával való kapcsolat bukására emlékeztet, átkeresztelték a projektet és így született a Tizen.
    Persze, ez így nem teljesen igaz, mert változtattak valamit a külsején, de ez lényegében ugyanaz az OS mint ami a Nokia N9-en is van. Szerintem ez viszonylag reális elképzelés, hiszen a Nokiával még csak kb 1 éve szakított az Intel és nemvalószínű, hogy máris teljesen az alapokról írtak egy másik mobil OS-t. Illetve minek dobták volna ki a már meglévő MeGoo-t, ami egyébként egy egész jó kezdeményezés volt.
  • Omicron #9
    Ez lesz a 11
  • SanMaster #8
    WTF is Tizen??? De most komolyan....
  • kisedi #7
    "hungi | ma 09:14 | privát | válasz | #2
    Akkorszerinted az Android is halott?"

    Az Android már Él. A Tizen viszont Halva Születik!