Gyurkity Péter

Szövetséget köthet a Tizen és a Firefox OS

A Samsung jelezte, hogy szövetséget kötne a Mozillával a címben szereplő két mobil platform közötti kompatilibitás megteremtésére, amelyre valós esélyt látnak.

A Tizen és a Firefox OS a mobil operációs rendszerek területén egyelőre a futtottak még kategóriába tartoznak, tekintettel arra, hogy az Android és az iOS kettőse uralja a piacot, és itt még a Windows Phone sem igazán tud kihívást támasztani a két naggyal szemben. A Samsung azonban most együttműködési szándékát fejtette ki, amelynek révén a két szoftver között megteremthetik az átjárhatóságot.

A dél-koreai cég illetékesei a HTML5 Fusion Technique fórumon beszéltek arról, hogy létre kellene hozni az együttműködést a Mozillával, amely jelenleg a Firefox OS révén érdekelt a területben. Erre valós esélyt látnak, hiszen mindkét platform erősen épít a webes szabványokra, ennek megfelelően alkalmazásaik a HTML5-ön alapulnak, vagyis nincs különösebb akadálya annak, hogy megteremtsék a kompatibilitást. Ez természetesen mindkét fél számára kedvező lenne, hiszen így egycsapásra kibővülne a támogatott programok köre, a külső fejlesztők tábora, ami a felhasználói bázis növekedését eredményezné.

A Tizen platform a Samsung és az Intel közös fejlesztése, ennek ellenére azonban eddig nem sok eredménnyel büszkélkedhet. Míg a Mozilla már sikeresen elkészült a Firefox OS első változatával, sőt már az első ilyen készülékek is megjelentek a piacon, addig a Samsung 2014 első felére halasztotta el a debütálást, miközben leszögezték, hogy nincs szándékukban közvetlen módon támogatni a Firefox OS-t, vagyis ilyen okostelefonokat hiába is várnánk a cégtől. A Samsung egyelőre nem beszélt a részletekről, ám a Mozillának is reagálnia kell majd a hírre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!