ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Online terrorizálják egymást a cseh tinik

Friss felmérés eredményei szerint több mint második cseh tinédzser volt már áldozata internetes lelki terrornak. A tinik többnyire sértegetik, megszégyenítik és nevetségessé teszik egymást.

Több mint tízezer 11 és 17 év közötti tinédzsert kérdeztek meg a Palacky Egyetem kutatói, hogy a korosztályban felmérjék, mennyire jellemző a fiatalokra, hogy lelkileg terrorizálják egymást az interneten. A kutatás eredményei szerint a tinédzserek több mint 56 százaléka volt már áldozata hasonló helyzetnek. A virtuális kommunikáció veszélyeit kutató egyetemi központ szerint az immáron harmadik alkalommal elvégzett felmérés csak kismértékű javulást mutat: 2010-ben a válaszadók 59 százaléka panaszkodott sérelmekre a felmérés elkészítése során.

A Prague Monitor hírportál beszámolója szerint a felmérés rámutat, legjellemzőbben - tízből három válaszadó saját tapasztalata szerint - megszégyenítik, nevetségessé teszik vagy sértegetik egymást a fiatalok a digitális közegben. A megkérdezett tinik mintegy 40 százaléka a közösségi oldalakon, több mint 27 százaléka SMS-ben, közel negyede digitális telefonálás során tapasztalta a lelki terror formáit. A kutatók kérdésére tízből egy tinédzser ismerte el, hogy terrorizált másokat a világhálón.

A cseh egyetem kutatói szerint az online bántalmazás rosszabb, mint annak személyes formája. A fiatalok sok esetben nem tudják ki a támadó, ki ellen és hogyan kell védekezzenek. Nyomasztó ráadásul, hogy az esetnek a közösségi oldalakon sok szemtanúja is lehet. A kutatók mindezek okán aggasztónak tartják, hogy a megkérdezett tinédzserek körében tízből hatan nem beszélnének szüleiknek az őket ért sérelmekről. A szakértők szerint az arányok csökkentése érdekében a fiataloknak meg kell tanulnia, hogyan kezeljék személyes adataikat a világhálón. Tudniuk kell mit szabad és mit nem szabad megosztani, és tisztában kell lenniük azzal, milyen veszélyek leselkednek rájuk az interneten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #3
    Itt is ez megy, a tinik már csak ilyenek.
  • WeAreMany #2
    Ez is a nyomorult b*zeráns kis libsik hibája... nem szabad verni a gyereket. XX évesen nagyon visszasírom, hogy nem kaptam jópár helyzetben helyrerázó pofont.
    Nem csak szüleimtől. Kis mocskok lesznek belőlük. Ostobák. Nincs félelemérzet, felelősségtudat, jóindulat. Módszeresen kicsináljuk a jövőnket. Bár hozzátartozik, hogy fejétől bűzlik a hal, szóval máshol kellene a takarítást elkezdeni...
  • sanyicks #1
    pofán kell csapni őket szívlapáttal.