MTI

Díjat kapott a szolnoki DVD-térképgyűjtemény

A térképész szakma elismerésében részesült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár Chartae Antiquae című kiadványa; az adathordozó az Országos Széchényi Könyvtár és a Lázár Deák Térképészeti Alapítvány Kuratóriuma által kiírt Digitális Magyar Térkép 2011 pályázaton szerepelt sikeresen.

Fülöp Tamás igazgató elmondta: az intézmény - a pályázók között egyetlen levéltárként - kéziratos térképeinek digitális formában való közreadásával vívta ki a bírálók dicséretét. Felidézte: a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltár térképgyűjteményébe csaknem 300 kéziratos térkép tartozik, közülük több egyedülálló értéket képvisel, köszönhetően a hajdani Jászkun Kerület rendkívül tehetséges, országos hírű térképésze, idősebb Bedekovich Lőrinc munkájának.

A vízrajzi, települési és tájegységi térképek, valamint birtokvázlatok DVD-n történt megjelentetésével az esztétikai élményen túl számos tudományterület, így a településföldrajz, a település- és közlekedéstörténet, az archeológia, a vízgazdálkodás, valamint a nyelvtudományok számára akartak adatbázist biztosítani a kutatóknak. Emellett a digitális kiadvány nemcsak a széleskörű hozzáférést biztosítja, hanem a levéltári iratanyag állagának megóvását is szolgálja.

A nagyméretű, átlagosan 100-szor 70 centiméteres dokumentumokat speciális szkennerrel digitalizálták és képjavító programokkal tették még részletgazdagabbá. A több hónapos munka eredményeként a levéltár teljes kéziratos térképállományát feldolgozták. Ebből 200 szerepel a tudományos igényességgel elkészült DVD-n magyar, angol és német nyelvű információkkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!