Gyurkity Péter

A RIM kivonul a fogyasztói szegmensből

A kanadai cég ugyan nem így értékeli saját bejelentését, a címben szereplőtől eltérő módon azonban nem igazán lehet magyarázni a döntést, miszerint a jövőben az üzleti szférára koncentrálják erőfeszítéseiket.

A területtel foglalkozók jó ideje tudják, hogy a Blackberry készülékek fejlesztője és gyártója komoly gondokkal küszködik, így nem okozott túlságosan nagy meglepetést a tavalyi év utolsó negyedét összefoglaló jelentésük, amely gyakorlatilag az eddigi trend folytatásaként értékelhető. A közleményt azonban ezúttal fontos bejelentések kísérték, amelyek komoly átalakulás kezdetét jelzik.

A beszámolóból kiderül, hogy a negyedik negyedévben tovább csökkent a leszállított készülékek száma, mégpedig 11,1 millió darabra, ami 21 százalékos visszaesést jelent az ezt megelőző három hónaphoz képest. A bevétel ugyanezen időszakban 19 százalékkal mérséklődött, ennek eredménye nettó veszteség lett, miközben a PlayBook táblából alig 500 ezer darabot sikerült leszállítani - még ez is új rekordot jelent azonban, hiszen a teljes tavalyi eredmény itt 1,3 millió példány volt. A házon belüli átalakulást és a megfelelő következtetések levonását jelzi, hogy a korábbi társ-vezérigazgató bejelentette távozását, ehhez pedig csatlakozott két további vezető, így egyszerre hárman távoznak az igazgatótanácsból.


Az új vezér, Thorsten Heins, kijelentette, hogy nehéz időszakon vannak túl, a cég előtt további komoly akadályok tornyosulnak, a siker pedig egyáltalán nem garantált. Mindazonáltal mindent megtesznek majd ez utóbbi elérése érdekében, ezért a jövőben a vállalati szegmensre koncentrálnak majd, és lehetőségként vetik fel az új BB10 platform licencelését más cégek számára. Arra a kérdésre, hogy felhagynak-e a hardvergyártással, és ezt külső partnerek bevonásával folytatják majd, úgy válaszolt, hogy szeretnék megtartani az eddig is alkalmazott integrált megoldást, ám semmi sincs kizárva.

Az viszont biztosnak tűnik, hogy kifejezetten csúcskategóriás fejlesztésekkel szeretnének előrukkolni, amelyek újból megragadják a potenciális vásárlók fantáziáját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #4
    A cikk címével szemben most jelentettek be több alsó kategóriás készüléket (pl. 9220), bár igaz értelmét már senki nem látja.
  • asgh #3
    A konzumer telefongyártók egyszer csak beözönlöttek az okostelefon piacra és a területén addig piacvezetőnek számító RIM nem tudja tartani velük a tempót. Nem kell ahhoz kormányzati összeesküvés, hogy egy a piac változásait előre nem látó, illetve arra rossz válaszokat adó cég bedőljön.
  • finizlik #2
    Be kell dönteni mivel nem tudják lehallgatni a RIM hálózatát... Fel lettek sokszor szólítva, hogy nyissák meg a titkosítást a biztonsági szervek előtt (mondjuk fbi, cia, stb) de nem tettek neki eleget így ezt tudják csinálni velük.

    Annyira biztonságos a hálózatuk hogy a Brit titkosszolgálatnál engedélyezve van a RIM hálózaton levő információ csere
  • narumon #1
    Ebből roló lehúzás lesz nemsokára.