Napi Online

Alig bírják a netes versenyt a kis barkácscégek

Nem érezteti hatását a gazdasági válság a kertészeti cikkek netes forgalmában, legalábbis ami a webshoppal rendelkező magyarországi multit illeti. A kisebb áruházak netes boltjai viszont az utolsókat rúgják.

A Magyarországon jelen lévő barkács- és kertészeti nagyáruházak közül egyedül a Praktiker rendelkezik önálló webshoppal és outlettel 2009 óta, az online rendelések állománya azóta is többnyire bővül, még ha a válságban lassabban is − mondta Sáfrány Katalin, a Praktiker marketingosztályának vezetője. Az átlagérték az online megrendelt, de személyesen átvett tételeknél nagyjából 30 százalékkal magasabb a házhoz szállítással rendelt termékekhez képest. Az színtiszta forgalomnövekedést generál, ha a vállalat webshopos akcióval áll elő, de a Praktiker online csatornáin bonyolított forgalom éves szinten még így is csak az áruházinak az 1 százalékát éri el.

Tavasszal azonban más a helyzet: a kerti és szezonális termékek forgalmi aránya március óta csaknem kétszer akkora, mint január-februárban, összesen 15 százalék a teljes online forgalomban. A webshopon keresztüli rendelésekben a legnépszerűbb cikkek a bútorok, a szezonális termékek, az ajtók, a csempe és az elektromos szerszámok. A kerti termékek közül főként a nagyméretűeket vásárolják házhoz szállítással.

Ezzel szemben a kis barkács-, illetve kertészeti áruházak netes forgalma évek óta zsugorodik. Ez egyrészt a világháló túlkínálatának köszönhető, hiszen a neten például csak permetezőgépet több mint 100 különböző helyen lehet vásárolni országszerte, másrészt a nagy áruházak árengedményeivel nem tudnak versenyezni a kisebb szereplők. A multiknak juttatott gyártói kedvezmények tönkreteszik az apró cégeket, amelyek raktárkészlettel és többnyire házhoz szállítással sem tudják ezt ellensúlyozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #2
    Ennek semmi köze se Viktorhoz sem más politikushoz. Ez már rég így megy, a kapitalizmusban, mióta az első online bolt megnyitott. A webshopok agyonverik a kiskereket egyre több területen. Így működik a világ... mondjuk hozzátenném, szarul működik.
  • Griphons #1
    "A multiknak juttatott gyártói kedvezmények tönkreteszik az apró cégeket, amelyek raktárkészlettel és többnyire házhoz szállítással sem tudják ezt ellensúlyozni."
    Lehet hogy most újat mondok, de ez nem csak a barkácscégekkel van így. Erről szól első viktor uralkodásának politikája.