Berta Sándor

A közösségi platformok segítségével állt talpra Izland

A 2008-as összeomlás után fellendülőben van a szigetország gazdasága és ebben igen komoly szerepük van a közösségi szolgáltatásoknak. A nyitott politizálás és turizmus lassan meghozza a gyümölcsét.

Izland nemrég - a határidő lejárta előtt - fizette vissza az IMF-től kapott 340 millió eurós hitel jelentős részét. Ez is azt mutatja, hogy az izlandi gazdaság magára talált a 2008-as összeomlás után. A fellendülés aligha következett volna be a nyitott politikai és társadalmi légkör nélkül. Az új izlandi alkotmány a lakosság bevonásával készült és számos innovatív turisztikai kampányt indítottak. A folyamatban vezető szerepet játszik Olafur Ragnar Grimsson izlandi elnök. "Izland egy olyan társadalom, amely arra az elvre épül, hogy mindenki a barátunk. Ez egészen addig így van, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője" - mondta a politikus.

Ez a nyitottság kiválóan társítható az internettel és az online közösségi oldalakkal. A szigetországnak saját Twitter- és Facebook-fiókja, valamint blogja van. Ezenkívül 300 000 izlandi polgárt kértek meg arra, hogy lépjenek kapcsolatba a turistákkal és mutassák be nekik az országot. Ebben a kampányban az elnök is részt vett és néhány turistát meghívott az otthonába. A gazdasági mellett a politikai és társadalmi folyamatokban is kiemelt szerepet játszott a világháló. Izland hagyományosan nyitott társadalom, az állam alapelvei közé tartozik az összefogás és a bizalom.


"Gyorsan észrevettük, hogy a 2008-as krízis nem csak gazdasági, hanem társadalmi, jogi és politikai válság is volt. Éppen ezért próbáltunk meg egy teljesen más demokratikus úton elindulni. A mi tapasztalataink követendő példát jelenthetnek a nagyobb országoknak is" - hangsúlyozta Grimsson. A lakosság jól reagált a kezdeményezésekre. Egy-egy témában spontán alakulnak csoportok. Amikor az elnök bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra, azonnal tiltakozás kezdődött és ez meggyőzte a politikust is. "A világhálónak és a mobiloknak köszönhetően ma órák alatt elintézhetjük azokat a dolgokat, amik korábban hónapokig tartottak" - tette hozzá Grimsson.

Az izlandi fellendülés egyik kulcsa, hogy a szigetország kiemelten védi a médiacégeket. Céljuk olyan törvény kidolgozása volt, amely ötvözi a különböző európai országok médiajogi szabályozásainak előnyös részeit és hatékonyan támogatja az online vállalatok munkáját. A megszavazott csomag az internetszolgáltatókra mint adattovábbítókra tekint, így mentesülhetnek a szerzői jogsértési ügyekben a felelősségre vonás alól. Szintén védettnek minősülnek az újságok online archívumai és megakadályozható az is, hogy egy vállalat vagy egy befolyásos személy megtiltsa egy újságcikk megjelentetését. Emellett kiemelten védik az újságírókat és az informátorokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • browing #13
    Próbáld meg egy kicsit szabadabban értelmezni a mondatot.
    Ha te oda mész, abba az országba akkor ott lévők, az izlandi emberek barátságosan fogat és nem kirekesztően, addig amíg ki nem derül rólad, hogy egy szemét kis pondró vagy.
    (ne vedd magadra, nagy általánosságban véve)
    Szerintem így értette :)
  • okosan gyerekek #12
    "Izland egy olyan társadalom, amely arra az elvre épül, hogy mindenki a barátunk. Ez egészen addig így van, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője"

    Az ellenkezője? Azaz, hogy senki sem a barátjuk? Ha csak egy entitás nem a barátjuk már akkor sincs úgy, hogy mindenki a barátjuk ámbár...
  • sanyicks #11
    Jah izlandon egyébként nem csak az államadósságot nem fizették vissza, hanem repült is a nemzetközi elfogatóparancs pár díszpinty bankárra, szóval kaptak az arcukba hogy ne pattogjanak.
  • sanyicks #10
    nem most tudtuk meg, max a te agyadig most jutott el mert a tévébe ezt mondták... folyamatosan lehet tudni az aktuális államadósságot, csak utána kell nézni. Ez a baj, hogy sokan a tv-ből tájékozódnak, pedig ami abban van, az nagyon ritkán igaz.
  • Mister #9
    Nemnem.
    A 2002-es eredményt most tudtuk meg 2010-ben... nem furcsa? Mindkét időpontban a Kedves Vezető hamisíthat, amit csak akar... Főleg most hamisít mindent, az elmúlt uralkodását magasztalja, az "elmúltnyolcév"-et meg szákszolja.
    Te pedig, és az ország kétharmada elhiszi.
    Még most is elmúltnyolcévezik, csak azt felejti el, abból kettő már az övé, és mélyrepülünk... de durván.
  • Meridian #8
    ne haragudj, de orbán mit is duplázott? nem vagy eltévedve kicsit? Gyurcsány és Co. duplázták majdnem fel az egészet. Nézd csak meg a számokat, mi volt 2002-ben, és mi lett 2010-ben, amihez hozzácsaptak 2009-ben egy 20 milliárd EUR IMF gyorshitelt is, amit MOST KELL visszafizetni - a többi mellett...
  • gforce9 #7
    mintha lenne különbség politikus és politikus között...
  • finizlik #6
    Elmúlt évtizedekét? Azt még vissza lehetne de amit orbánka duplázott... na azt már nem
  • kissssss #5
    hát persze hogy lenyelték, szerintetek a görögök hogy vannak még mindig talpon?
    a görögöknek is folyamatosan elengedik az adósságuk felét,cöhh már arra sem emlékszem hányszor felezték már meg az adósságukat.
  • gforce9 #4
    Be... ezek szerint. Egyébként az elmúlt évtizedek adósságát mi is képtelenek leszünk visszafizetni....