52
  • crick3t
    #52
    Google a barátod ;)

    https://www.google.com/search?q=hotel+mini+bar+sensor&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

    Ha szeretnéd írd utána azt is hogy London...
  • usersg
    #51
    Tényleg... ez az okoshűtő el is mehetne megkeresni a tejrevalót, mielőtt megrendeli a netről. :)
  • usersg
    #50
    "Azt el is felejtettem írni, hogy van kamerás hűtő ami kamerával figyeli hogy mi van benne."

    Én meg kinyitom az ajtaját, és látom hogy mi van benne. :D

    "Sőt még olyan is ami rendel neked tejet netről, ha elfogyott vagy lejárt a szavatossága! :)"

    És meg is issza helyettem, vagy azt azért csinálhatom én is? :)
  • willcox
    #49
    "Mifelénk még az emberek okosak. Képesek pl maguk megállapítani mi van a hűtőben." - ebben ne legyél olyan biztos. Van az itt hozzászólók között nem is egy, aki nem tartja magát olyan okosnak, mert szerinte hatalmas szükség van az okos hűtőre. :)
  • willcox
    #48
    1. Mint írtam, sok szállodában jártam már (sok országban), és jellemzően 5 csillagosokban (már ha egyáltalán van lövésed arról, hogy ez mit jelent).
    2. "Én azért tudom biztosan hogy van ilyen, mert van rokonom, aki szállodában olyan helyen dolgozik ahol ilyen rendszer van." - hagyjuk a handabandázást. Talán kérdezd meg a rokonodat, hogy melyek szállodában dolgozik, ahol állítólag van ilyen, és írd be ide. A londoni, ezt a rendszert használó szállodákat is felsorolhatnád, hiszen állításod szerint a többsége ilyen.
    3. Ha a minibárban a kupak nem sértetlen, akkor akár tele is lehet az üveg, csengetni kell (látszik, hogy csak hallomásból ismered a minibárt, és azt is rosszul).
    4-5. Látod, még ha lenne is ilyen, akkor sem ér szart sem.
  • usersg
    #47
    Mennyi fölösleges vacak. Mi a jó francnak legyen a hűtő az internetre kötve? Megnézem mi van otthon, elmegyek megveszem ami kell. A sütő minek legyen? Semmi értelme. Ott a számítógép, és kész. Nem kellenek okos biztbaszok. Mifelénk még az emberek okosak. Képesek pl maguk megállapítani mi van a hűtőben. :D
  • Komolytalan
    #46
    Te meg mi a tök vagy - hol tanítják a magyart?
  • finizlik
    #45
    Szerintem nem hülyeség az "okos" hűtő.. De a kommenteken röhögni tudok. Ha fejlődik a világ az a baj ha nem meg az. De persze azért baj a fejlődés mert magyar vagy és kurva csóró és így csak a sírás marad neked mint utolsó szórakozás.
  • crick3t
    #44
    "Az az érzésem, hogy túl sok scifit néztél, vagy csak magadtól fantáziálsz ostobaságokat." :D

    Az az érzésem hogy barlangban élsz és sose jártál még jobb szállodában. Én azért tudom biztosan hogy van ilyen, mert van rokonom, aki szállodában olyan helyen dolgozik ahol ilyen rendszer van.

    Amiről biztosan tudok, hogy a londoni 5 csillagos szállodák többsége ilyen, de gondolom ebből hogy a nyugati puccosabb szállodákra is jelmező.

    A szobalányos ellenőrzéssel az a baj hogy egyes vendégeknek szokása kiinni a minibárt majd visszatölteni a sarki boltból...

    Persze a nyomás érzékelős sem működik tökéletesen, volt aki csak kinyitotta végig túrta hogy mi van benne, másnap meg kamillázott a számlán. (no ekkor megy fel a szobalány megnézni hogy kinek van igaza)

    És olyan is volt hogy valaki hűtőnek használta a minibárt és kipakolt belőle mindent. Mondjuk az utóbbi nem a rendszer hibája. :)
  • Komolytalan
    #43
    Egy cimborám akkor vett notebookot, amikor a WoW indult, játékra. Igaz ez nem 15 éve volt, de azért azt vegyük már észre, hogy ami az okos hűtőhöz kellene, az nem ugyanott tart, mint a notebook 15 éve. RFID, QR/BAR kód olvasók voltak 10 éve is, és bár tény, hogy fejlődtek, meg akár olcsóbbak is lettek az elmúlt 10 évben, de ezt bármilyen hurrá-optimistán extrapoláljuk is évtizedek kellenek ahhoz, hogy olyan filléres alkatrészekké váljanak, amiket érdemes rárakni egy hűtőre úgy, hogy pár 100 USD-vel tudjuk emiatt csak olcsóbban adni. Mikor fogja tudni szerinted egy 1000Ft-os vonalkód olvasó azt, hogy 30-40 centire elhúzod előtte a kaját (persze címkével felé fordítva), és 99%-os hatékonysággal lecsippantja a kódot? Most mondjuk 200eFt egy ilyen eszköz. Mikor lesz belőle 1000Ft? Jövőre? Ugyan már... 2100-ban? Az meg már kit érdekel?
    És akkor még nem beszéltünk arról, hogy kinek van vonalkódot termékhez rendelő adatbázisa (pláne úgy, hogy a kimért termékeknek is van egyedi vonalkódjuk, de csak adott áruházon belül egyedi), meg még az egész kütyüben nincs wifi, processzor, nem bírja a hideget/hőingadozást, stb.
  • creativehun
    #42
    Őszintén,mi a kutya kukinak egy hűtőnek IP cím????? Ezt a baromságot hagyjuk már,hogy figyeli a termék fogyást és után rendel.Mi van akkor ha nem is akarok többet venni abból a szarból mert nem ízlett vagy egyszerűen most épp nem serranói sonkára vágyom hanem jó fajta mangalica zsíros kenyeret tolnék vörös hagymával.Szóval ez megint tipikusan egy olyan termék ahol a merketing egy nem létező igényt ébreszt fel és azt lovagolja meg,mert ha valaki egy pillanatra is elgondolkodik és használja a józan eszét akkor rájön arra,hogy erre kibaszottul semmi szüksége!
  • Komolytalan
    #41
    "Fog még bőven lejjebb menni az RFID ára."
    Mitől menne lejjebb? Mert pár okoskodó heti 40 órában bullshitgyártó kitalálja, hogy OLCSÓSODJ! Ugyanmár... A fizika kemény dolog - marketingesek mérsékelten befolyásolhatják.
  • gforce9
    #40
    "van olyan noti, aminek nagyobb a teljesítménye, mint egy hagyományos asztali konfignak, mégis az ára egy komolyabb asztalinál kevesebb."

    Erről kérhetnék egy linket?

  • lordsithlord
    #39
    Nos, a realitásokról annyit, hogy még anno 15 éve sem volt realitása annak, hogy egy notebook-kal ki lehessen váltani az asztali gépeket és most tessék, van olyan noti, aminek nagyobb a teljesítménye, mint egy hagyományos asztali konfignak, mégis az ára egy komolyabb asztalinál kevesebb.

    A zöldséges kérdésedre egyszerű a válasz: a legtöbb BOLTI zöldség már vonalkódos azonosítással kerül fizetésre, a vonalkód pedig simán tartalmazhat szavatossági illetve mennyiségi adatokat is. Tény, hogy ez nem oldja meg a fogyasztás kérdését, ergo azt nem fogja a hütő megmondani, hogy mennyiségben mi van benne, legfeljebb azt, hogy alapvetően mennyi volt.

    Természetesen ehhez az kell, hogy BOLTI beszerzés történjen, az egyéb beszerzésekhez pedig marad a manuális betáplálás.
  • Cat #38
    "az ég világon semmi realitása nincs annak, hogy ez használható formában elterjedjen."

    Még. Fog még bőven lejjebb menni az RFID ára.
  • Komolytalan
    #37
    Az egész okos-hűtős dolognak ma és a közeljövőben nincs realitása. A gond az, hogy míg egy tv-ből okosatt lehet csinálni pár dollár beruházással, addig hűtőnél a szükséges plusz hardverek megtöbbszöröznék a hűtő árát. Processzort a buta tv-be is kell tenni, az okosba simán csak erősebb kell (+5USD), és jobb szoftver (+10USD). A végtermék meg drágább lesz 200 USD-vel == profit.
    Hűtőnél eleve csak a fagyasztó rész az, ahol realitása lenne bármiféle leltár tartásának. Egyrészt a hűtő részben tudom mi van (emberi intelligencia ugyebár, ne hagyjuk ki), mert relatíve nem rég került bele, és látszik, hogy mi az. A fagyasztóban lévő dolgokra (pl. húsárú) ez nem feltétlen igaz, és általában több időt töltenek ott. Tehát a fél hűtő okosításáról beszélünk. Ehhez kellene valami felismerő rendszer, ami szóba jöhet:
    - vonalkód felismerés
    - QR kód felismerés
    - (passzív) RFID tag olvasás
    Minden ilyen eszközre igaz, hogy az ára nő annak függvényében, hogy:
    - milyen messziről
    - milyen gyorsan
    érzékel. A szinte azonnali érzékelés fontos (ne kelljen 5 secig baszakodni minden egyes termék mozgatáskor, mert leolvad a fagyasztó), és minimum néhány 10 centi távolságból működnie kell a dolognak. Ez a kombináció vonalkódból több 100eFt, QR kódból már inkább milliós, RF idből talán a legolcsóbb (mivel ott ez nem kirívó követelmény), talán 200K-ért is lehet már kapni ilyen ipari PDA-kat, amiből a fele talán nem is kell. Viszont 1 RFID tag nagy tételű (értsd millió+azonos tag) esetén 15Ft, kis tételre csak írhatót lehet venni, ami 100-150Ft + meg is kell írni, egyesével - tehát nincs "kvázi ingyen", mint a vonalkód. Megjegyzem elég volna nekem az az összeg lottó 5-ös helyett, amibe egy +QR kód termékekre való nyomtatása kerülne, mondjuk tesco global szinten.

    Szóval egyszerűen az lenne a helyzet, hogy a hűtőbe nem +10-20USD-t, hanem inkább +500 USD-t kell belerakni, szoftverről, adatbázisról nem is beszéltünk, meg arról se hogy győzzük meg a tescot arról, hogy mostantól kezdve rakjon rá minden mirelit termékére RFID taget, és nyelje be az emiatt keletkező 150Ft-os buktát. Cserébe adhatnánk a hűtőt mondjuk +400 USD-ért, így csak 100 USD-t buknánk minden egyes darabon.

    Az okos hűtő üzletileg egy csapnivaló koncepció, úgy ahogy van. Semmi, az ég világon semmi realitása nincs annak, hogy ez használható formában elterjedjen.
  • willcox
    #36
    "a vásárlásnál, mikor lehúzzák a kártyáról az összeget, egyúttal elküldik a bevásárlólistát a hűtőnek is" - ez csak természetes. Vásárolsz a piacon a kofától zöldséget, tojást, meg ilyesmit, és ő majd lehúzza a kártyáról a nem létező termináljával, igaz?
    De ha olyan helyen is vásárolsz, ahol van terminál, még egyáltalán nem biztos, hogy minden, amit vettél, csak abba a bizonyos hűtőbe kerül, máris borul az egész.
    Az optikai érzékelő nem old meg semmit. Pl. egy zöldségnek hol van a szavatossági ideje?

    Ez az egész koncepció (mármint az okos hűtő) egy eleve rossz, életképtelen, a valós életvitelt figyelmen kívül hagyó, az embereket totálisan hülyének beállító, erőltetett ötlet.
  • lordsithlord
    #35
    A lehető legszimplább megoldás a hűtő adatbázisára: a vásárlásnál, mikor lehúzzák a kártyáról az összeget, egyúttal elküldik a bevásárlólistát a hűtőnek is :) A hűtő ajtajánál kell egy optikai érzékelő a keretbe, ami le tudja olvasni, mit is helyeztek a készülékbe. Ugyanezen érzékelő segítségével le lehet követni, mit vettek ki. Ez ugyan a mennyiség problémáját nem oldja meg, de a tartalom és a szavatosság kérdését igen. És így még értelme is lehet az okos hűtőnek :D
  • lordsithlord
    #34
    Kijavítanálak: a WPA simán törhető, létezik külön erre a célra készített Linux disztró, ami a boot folyamata alatt fejti vissza a kódot.

    Amire te gondolsz ,azaz a "feltörhetetlen" biztonság a WPA2, amihez ugyan van progi, de elég jó az algoritmusa, így egy 156bit-esjelszóval már nem törhető fdel reális idő alatt.

    Az SSID rejtés MAC szűréssel elég nehezen fejthető vissza, hiszen egyszerűen visszadob minden regisztrálatlan MAC címről minden csatlakozási kísérletet, így kapcsolat hiányában nem lehet az SSID-t visszafejteni. Valóban, MAC szűrés nélkül jó esély van az SSID visszafejtésére, hiszen ha nincs MAC szűrés, akkor a csatlakozás maga létrejön, így onnantól csak a hitelesítés marad.
  • gforce9
    #33
    Egy 10 karakteres jelszónak nincs az az ember aki brute force-al nekiáll feltörni. A feltörés nem a jelszó kitalálásában merül ki. Az "intelligens" riasztók is lehallgathatóak utána pedig vihető a kocsi. Minden rendszernek van gyenge pontja, természetesen legtöbb esetben maga az user. Annak én sem látom értelmét, hogy a háztartási gép a neten lógjon. Így is túl sok dolgot bízunk az interrnet kétes biztonságú közegére. Egyre több a visszaélés. Ha minden azon fog lógni, szerintem megjósolni sem lehet, hogy mivel állnak elő a rosszakarók. Hiszen egy nagyteljesítményű eszköz, nem megfelelő üzemével, még a házat is kigyújthatják. Én bazióvatos lennék azzal, hogy ennek csak pozitív oldala van.
  • willcox
    #32
    Csak azt lehetetlen feltörni, amiben semmiféle program nincs. Magyarul: a "buta" eszközöket. Egy háztartási géptől nem várom el, hogy úgy legyen okos, hogy az interneten lóg. Anélkül is lehet okos.
  • Reparamorf
    #31
    Ezek nagyon fontos dolgok...hogy legyen ip címe még a wc-nek is elfogy a papír tudjon mindjárt rendelni tescoból...Lehet, hogy van a pacemakernek is ip címe, de
    alighanem, nem idióták tervezték. Nem lehet 10-20 méterről szabályozgatni.
    Az "okos lakásokat" sem olyan könnyű meghekkelni, mert egy 256 bites jelszót azért nem 2 percig tart feltörni, sőt, ha okosan van megírva a program akkor még a négy karaktert is majdnem lehetetlen... egy kis odafigyeléssel nagyon biztonságosak.
  • lapaleves
    #30
    ennek a qr kódos dolognak akkor lenne igazán értelme, ha már a pénztárnál megkapnád nfc-n, hogy mit vettél. akkor még azt mondom oké, esetleg.

    de azért aki főzött már valamikor az tudja, hogy nem fogsz odaállni és egyenkén szkennelgetni a hagymát meg ilyeneket, mert

    a) nem találod a kódot / mást szkennelsz le
    b) mire leszkenneled (fókuszál, pöttyöt felismer) is 2-3 mp
    c) az egész procedúra alatt többet buksz a nyitott hűtőn.

    meg azért aki annyira hülye, hogy nem képes átlátni a hűtőt, az inkább sörözzön és nézze a tévét, főzést meg hagyja olyanokra, akik specialisták ebben.

    persze lehetne a másik oldalról is mondani érvet, hogy hányszor felejtesz el valamit venni. de ugyanúgy bukod ha nincs a boltban, szóval ez inkább nyugaton téma, ahol magas színvonalú az ellátás, esetleg ahogy írták netről házhozszállítós cucu van.
  • nextman
    #29
    En attol felek, nem csak a huto lez okos, hanem a kenyer kuld majd sms-t, hogy mi van, nem izlettem, hogy egesz heten nem ettel belolem? :)
  • willcox
    #28
    A hűtőm egyébként nem régi, kb. két éves lehet, ha jól emlékszem. A hűtőnél nekem az a szempont, hogy jól hűtsön, okosnak meg ott vagyok én, nem kell a hűtőnek annak lennie :)
  • willcox
    #27
    Pénzem nem csak lesz, van is, de ilyen baromságra, mint okos hűtő, nem költök. Értelmetlen. Ilyen alapon akár az ablakon is dobálhatnám ki a pénzemet.
  • nextman
    #26
    Ez tok jo, akkor biztos lesz penzed uj hutore is!
  • willcox
    #25
    Igen, a saját autómat vezetem, és mily szörnyű, nem más vette nekem, hanem én magam, ráadásul nem hitelre. Ezt a szégyent, igaz? Szerintem ne fantáziálj, hogy kinek mire van szüksége. Már valószínűleg akkor is volt autóm, amikor még meg sem születtél.
  • nextman
    #24
    A sajat autod? Mert valoszinuleg sajat autora sincs szukseged. Az emberek tobbsegenek biztosan nincs, megis vesz:)
  • willcox
    #23
    Nem igazán, mert elég jól, és régóta vezetek :)

    PS: én nem írtam, hogy hülye vagy, ezt te jelentetted ki magadról. Akinek nem ingje...
  • willcox
    #22
    Ha ez lesz a tendencia, akkor nemsokára megjelenik majd az iWC pumpa, az android 47.5-tel felvértezett felmosórongy, és a windows 13 ultimate-tel ellátott fogkefe. Fontos dolgok ezek, már alig várom! :)
  • nextman
    #21
    Tehat aki ilyet vesz, az nem 100-as, en hulye vagyok, a masik meg ostoba.
    Nem szoktad ugy erezni, hogy mindenki orult, mert szembe hajt veled az autpalyan?
  • willcox
    #20
    Nagyon szívesen, máskor is :)
  • nextman
    #19
    Koszonom szepen :)
  • willcox
    #18
    Igen, ez a hülyék hozzáállása.
  • willcox
    #17
    "Mellesleg nagyobb szállodákban is úgy működik a minibár hogy nyomás és egyéb érzékelőkkel figyeli hogy mit veszel ki és azonnal felírja a számládra amit kiveszel." - pl? Én már sok nagyobb szállodában voltam, jellemzően 5 csillagosokban, de ilyet sehol sem láttam. Nincs is ilyesmire szükség, mert a szobalányok jönnek minden nap (többször is), és látják, hogy ha fogyott valami, és azonnal pótolják. Egyébként meg elég drága mulatság a minibár, nem sok értelme van onnan bármit is fogyasztani. Ha meg valaki nagyon akar nagyzolni, akkor nem a minibárt használja, hanem a szobaszervizt, és ehhez csak le kell adnia a rendelését a szobában lévő telefonon.
    Az az érzésem, hogy túl sok scifit néztél, vagy csak magadtól fantáziálsz ostobaságokat.
  • nextman
    #16
    A tabletre is azt mondtatok, nincs ra szukseg, megis elterjedt. Igy lesz ezzel is.
    Kulonben is hulye erv ez, hogy van -e ra szukseg, mert a megvasarolt termekeink 95%-ra nincs igazan letszuksegletunk, megis megvesszuk.
  • willcox
    #15
    Ezt te komolyan is gondolod?
  • willcox
    #14
    Ha többen is laknak a lakásban (ez a jellemző), akkor egy buta telefonnal is haza lehet szólni, hogy mit vegyen az ember, ha ad-hoc a vásárlás. És ehhez nem kell sem RFID, sem QR, sem okos hűtő, sem más egyéb.
    Más: hiába tudná egy okos hűtő, hogy miből mennyi fogyott, ha nekem éppen másmihez van kedvem, ami meg elfogyott, ahhoz nincs. Ne a hűtő akarjon már okosabb lenni nálam! Egyébként meg nálunk az a szokás, hogy aki elmegy vásárolni, az összeírja, hogy kinek mi kell, és azt, és annyit hoz, amennyit megbeszéltünk. És mivel a hűtő azért hűtő, hogy több napig is jó marad benne valami, ezért nem életbevágóan fontos, hogy naprakész, azonnali kimutatást tudjon készíteni, hogy mi van benne. Ezt egyébként is könnyen meg lehet állapítani, ha az ember kinyitja az ajtaját, és nincs kupi benne. A napi szükséges dolgokat, mint pl. pékáru, azt egyébként sem hűtőben tartja az ember.
  • Komolytalan
    #13
    Gyerek nem nyúl a hűtőbe, és kész :-D