SG.hu

Tematikus honlap a magyar médiatörvényről

A tényeken alapuló, részletes és kizárólag szakmai szempontból értékelt információkat gyűjt össze rendszerezetten, magyar és angol nyelven a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának február 8-ától elérhető tematikus honlapja.

A hivatal közleménye szerint a mediatorveny.hu/ honlap célja a sajtószabadság és a 2010 végén elfogadott médiaszabályozás állapotának és tartalmának folyamatos figyelemmel kísérése és dokumentálása. A szerkesztők feldolgozzák és elérhetővé teszik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács döntéseit, illetve gyakorlatát, elemzéseket végeznek, tanulmányokat készítenek, ezen felül összegyűjtik a máshol, mások által közzétett elemzéseket és értékeléseket. A honlap törekszik arra, hogy európai kontextusban is elhelyezze a magyar médiaszabályozást, illetve a sajtószabadság magyarországi helyzetét.

Az oldalon sajtószemle és blog is található, hiszen a szerkesztők célja - az alapos szakmai elemzéseken és a mások által elvégzendő kutatásokhoz elengedhetetlen információközlésen túl - az is, hogy gyorsan reagáljanak a médiaszabályozással kapcsolatos aktuális eseményekre. Külön rovatban olvashatóak a területre vonatkozó jogforrások: így a médiaigazgatási törvények, az alkotmánybírósági határozatok, az uniós irányelvek. Megtalálhatóak a Médiatanács eddig hozott határozatai témák szerint csoportosítva, például kiskorúak védelme, kiegyensúlyozottság, termékmegjelenítés.

A kiadott közlemény szerint a honlap szerkesztői a közzétett publikációk készítése vagy válogatása során a független - a gazdasági és politikai nyomásgyakorlástól mentes - szakmaiság követelményei szerint járnak el, és kifejezett szándékuk, hogy a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról folyó szakmai és közéleti diskurzust elmélyítsék. A honlap tartalmának jó része elérhető angolul is, a www.hunmedialaw.org honlapon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bobijub #2
    a sajtó és médiatermékek politikai tartalmától függetlenül:

    megdöbbent, hogy mindezidáig senki nem vette észre, vagy ha igen, akkor nem nagyon "beszél" arról, hogy sikerült teljesen kipusztítani az internetről az összes magyar webrádiót.

    csak tessék utánanézni. NEM TALÁLHATÓ független magyar webrádió. (na jó, van összesen vagy kettő, de azokat pont azért nem akarom megemlíteni, mert úgy kezdtem hogy no politika). Kizárólag olyan műsorfolyamokat lehet hallgatni az interneten, aminek megvan a hagyományosan "éterbe" sugárzott változata is.

    nem tudom, hogy milyen jogszabályi és milyen egyéb eszközökkel, de ezt a helyzetet egészen a közelmúltban sikerült finoman, lopakodva a végtelenségig tökéletesítve előállítani.

    a hideglelős az, hogy a folyamat kezdetekor (a magyar webrádiók eltüntetésének kezdetekor) még voltak arra is kezdeményezések, hogy létrehozzanak olyan műsorfolyamokat, amik külföldről "sugárzottnak" minősülhetnek, de ezek is kísérteties gyorsasággal eltűntek.

    akkor most mi is a helyzet médiaszabadságilag és sajtószabadságilag?

  • gromgotth #1
    Nekem személy szerint hiába próbálják megmagyarázni jogszabályokra és más egyebekre hivatkozva, hogy miért tiltanak be ezt-azt és miért torzítják/cenzúrázzák a híreket. De nem baj mert meg van mondva, hogy ez (is) milyen jó nekünk!