ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél

Túl sok személyes adatot adunk meg az e-boltoknak

Az IBM kutatása szerint világszerte egyre több vásárló hajlandó személyes információkat megosztani magáról a kereskedőkkel annak reményében, hogy cserébe személyre szabottabb szolgáltatásban lehet részük.

Tizenöt országban mintegy 28 ezer fogyasztót kérdezett meg vásárlási szokásairól az IBM, amelynek során megállapította, az ételallergiától a lakcímig egyre több személyes információt osztanak meg a vásárlók a kereskedőkkel. Az eredmények szerint csak az olyan adatok közlésével szemben vannak fenntartásaik, amely például fizetésükre vonatkozik.

A kereskedő kérdésére a válaszadók háromnegyede hajlandó beszélni médiafogyasztási szokásairól, például elmondani, melyik a kedvenc tévésorozata. Hasonló, 73 százalékos arányban nem tartják problémának megosztani etnikai hovatartozásukat, de 61 százaléknak nevük, lakcímük megadása sem okoz gondot. Tízből közel hatan könnyedén beszélnek olyan életmódhoz kapcsolódó kérdésekről, minthogy van-e gyermeke, költözött-e mostanában vagy hány autó van a családban.

Összességében több mint minden második vásárló hajlandó személyes információkat megadni magáról annak érdekében, hogy személyre szabottabb vásárlási lehetőségekben legyen része. Igaz, a tapasztalatok szerint az olyan fejlődő országok piacán, mint Argentína, Kolumbia, Brazília, Chile, Dél-Afrika és Kína, valamelyest többen hajlanak erre, mint a kutatás során szintén kérdezett ausztrál, japán, kanadai, amerikai és európai fogyasztók.

A vizsgálat szerint a fogyasztók igénylik is, hogy a kereskedők kommunikáljanak velük. Ezt azonban nem a hagyományos formában, hanem a visszacsatolásra is alkalmas médiafelületeken keresztül kívánják megtapasztalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    :) A nevet es lakcimet alapbol kotelezo megadni.