Berta Sándor

Trükkösen verik át a számítógépboltokat Kanadában

Ismert trükköt alkalmaznak Kanadában: megvásárolják az iPad 2 készülékeket, kiveszik őket a dobozukból, majd a helyükre tésztát vagy mást tesznek, s végül profi módon lezárják, majd visszacsempészik a csomagokat az áruházak polcaira.

Az elkövetők azt használják ki, hogy sok boltban az eladók nem ellenőrzik le a gyári csomagolásban, lezárva visszavitt árut, így a megkárosított vásárlók száma folyamatosan nő. Erről számolt be a kanadai CTV. A trükkös iPad-dobozok eddig felbukkantak már többek között a Wal-Mart, a London Drugs, a Future Shop és a Best Buy áruházaiban. A forgatókönyv mindig ugyanaz volt: a felhasználók boldogan vették meg az iPad 2-t, majd hazamentek, kibontották a csomagolást és ekkor szembesültek azzal, hogy átverték őket. A csalás senkinek sem tűnt fel, mert a tésztával vagy más anyaggal együtt a csomag pontosan akkora tömegű volt, mint egy eredeti iPad 2 doboz.

"695 dollárért modellező anyagot kaptam" - nyilatkozta Mark Sandhu, az egyik átvert vásárló Lynda Steele CTV-riporternek. A férfi a feleségét akarta meglepni karácsonykor. A meglepetés be is jött, csak nem a tervek szerint. Amikor Sandhu visszavitte a terméket a Surrey városában működő Future Shopba, akkor érte az újabb csalódás: a boltvezető ugyanis úgy bánt vele, mint egy bűnözővel. Csak azután kapta vissza a pénzét, hogy az az eset ismertté vált a CTV jóvoltából, ekkor elnézést kért tőle az áruház képviselője.


Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a csaló(k) hány embert verhettek át. A Future Shop és a Best Buy vezetői eddig 10 esetről tudnak. Más áruházláncok, például a Wal-Mart azt jelentették, hogy kevesebb, mint 10 hasonló eset történt. Dayna Chabot január 5-én vásárolt egy 32 gigabájtos iPad 2-t a Wal-Mart Langleyben (Virginia) található boltjában. Miután a párjával kibontották a tökéletesen lezárt csomagot, sokkolta őket a látvány. A dobozban lévő anyag pont olyan formát vett fel, mint egy iPad. Az elkövetők még a töltőnek fenntartott helyet is kitöltötték. Attól féltek, hogy elveszítik a kifizetett 600 dollárt, mivel az áruházlánc őket fogja gyanúsítani az iPad 2 kicserélésével, de az üzletvezetővel folytatott 20 perces beszélgetés után visszakapták a kifizetett összeget. A hatóságok nyomozást indítottak, amelyben az Apple képviselői is igyekeznek segíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #26
    Ezt megcsinálod itt is a bauhausban... :)
  • Tetsuo #25
    Egy kis kanadai hirveres Magyarorszagnak.
  • Tetsuo #24
    Na igen, gyakran vissza lehet vinni az arut, de en pl. (hasznalatlan) cipot mar nem tudtam kicserelni a SportsDirect-ben 2 nap utan.
  • Tetsuo #23
    Az a ficko nem ugyes volt, hanem hulye. Hany gepet vitt volna meg vissza? :DD
  • narumon #22
    A cikk nem Magyarországról szól.
    USA-ban pl az egyik legnagyobb barkácslánc úgy hírdeti magát, hogy vigyél el mindent az építéshez ami kellhet és amire nincs szükséged majd vidd vissza és visszaadják az árát. Nem kell előre azon majrézni, hogy mennyi festék kell pontosan, vagy hány könyök kell a vízvezetékhez.
  • cateran #21
    Kanadarol nem tudok, en Angliaban elek..itt vannak ilyenek:)
  • Szefmester #20
    Pár éve kecskeméten a tesco-ban volt olyan hogy egy fickó vett egy sulinetes gépet amolyan fullosat, és másnap visszavitte azzal hogy nem működik. Megnézték és tényleg.. adtak neki másikat.. azt még azzal visszament hogy nem megy.. azt is megnézték és az sem ment... megint új gép.. másnap ismét vissza hogy az sem megy... Nos ott már nagyon furcsállták a dolgozók ezért belenéztek a gépbe. A fickó nagyon ügyesen krumplit rögzített, és a vinyót, VGA-t ramot, procit kiszedte belőle, bár a VGAnál már ügyeskednie kellett a hátlapnál a rés miatt.

    De mivel helyszínen nézték meg, a rendőrséget már ki is hívták rá. Majd később megtalálták a kiszedett cuccokat. Így még azzal sem tudott védekezni hogy nem ő szedte ki az alkatrészeket.
  • llaszlo #19
    Kanadában lehet, hogy van ilyen. Mo-on tuti nincs. Pénz visszafizetési garancia csak a távollévők között létrejött vásárlás esetén áll fenn és akkor is csak 8 munkanapon belül vissza juttatott termék esetében. Nem kell indokolni a vásárlástól elállás okát.
    Viszont ha boltban vásárolsz akkor max 3 munkanapon belül viheted vissza a terméket és csak abban az esetben kötelesek kicserélni ha az minőségi hibás. Olyan indokkal nem lehet cserét kérni, hogy nem tetszik a színe. Max a kereskedő kicserélheti ilyen esetben is. Pénzt csak akkor kérhetsz vissza, hogy ha nincs ugyanolyan termék a kereskedőnél. Levásárlásra nem kötelezhetnek.
  • cateran #18
    Penzvisszafizetesi graancia a legtobb helyen automatikusan jar, minden termekre, amennyiben bontatlan csomagolasban viszed vissza x idon belul (sot..nehany etelre is van, amennyiben nem vagy elegedett a termekkel elfogyasztas utan kerheted a penzt vissza..mondjuk nem sok emberrol hallottam aki elt volna a lehetoseggel)
    Az a garancia amire te gondolsz az magara a termekre vonatkozik (es az is automatikus amugy..a blokk eleg altalaban)
  • puntocsento #17
    culas25hc: nem bontjak ki mindenhol. Pl. Az ocsemnek a saturnba vettunk egy tv-t. A vevoszolgalatnal csak leteptek az oldalarol a garipapirt, es rairtak a doboz oldalan levo sorozat szamot.