HENT hírlevél

Digitális szerzői jogi piac jöhet létre Nagy-Britanniában

Digitális szerzői jogi piactér létrehozását fontolgatja a brit kormány. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével megbízott tanulmány készítője a napokban kérte fel a kreatív iparági képviselőket, véleményezzék a hatályos jogvédelmi rendszer helyzetét.

A brit Szellemi Tulajdon Hivatala (Intellectual Property Office, IPO) honlapján olvasható közlemény szerint a tervezett szerzői jogi reform részeként megvalósíthatósági tanulmány készül egy ún. digitális szerzői jogi piactér (Digital Copyright Exchange) létrehozásáról. A szerzői jogi alkotások licenceinek (felhasználási engedélyének) adás-vételét megkönnyíteni hivatott fórum kialakítására az ún. Hargreaves jelentés tett javaslatot. A 2011 tavaszán nyilvánosságra hozott tanulmányt a brit kormány rendelte meg a tervezett reformok előkészítéseként.

A Hargreaves jelentés szerint a brit szerzői jogi jogrendszer számos ponton elavult, és nem képes a digitális korszak piaci igényeihez megfelelően alkalmazkodni. A tanulmány szerint a digitális szerzői jogi piactér hozhatna változást a jogkezelések rendszerében, olyannyira, hogy az új licencelési fórum elindulását követően több mint 2 milliárd fonttal serkenthetné a brit gazdaságot. Az IPO 2011 novemberében kérte fel Richard Hoopert egy független, a digitális piactér megvalósíthatóságát vizsgáló tanulmány elkészítésére, amelyet a tervek szerint 2012 nyarán hoznak nyilvánosságra.

Hooper a napokban kérte fel az érintett iparágak képviselőit, véleményezzék a Hargreaves jelentés azon megállapítását, miszerint a hatályos jogkezelési rendszer nem alkalmas a digitális piac ellátására. Hooper szerint a digitális piactér bár számos szakértő támogatását élvezi, ellentmondásokat is felvet, amelyeket az érintettek minél szélesebb körével szeretne tisztázni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!