Napi Online

Töredékáron adja el az állam a 900 MHz-es frekvenciát

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala a múlt év augusztusában indította el a 900 MHz-es frekvenciasáv árverési eljárását. Az összesen 10,8 MHz frekvencia értékesítését célzó folyamat az előkészítést követően a mai napon ajánlattételi szakaszba ért.

A mai napon ajánlattételi szakaszához érkezett a 900 MHz-es frekvenciasávon nyújtható, rádió-távközlési szolgáltatáshoz kapcsolódó használati jogosultság árverési eljárása. Az NMHH Hivatalának képviselője a bírálóbizottság tagjainak részvételével, közjegyző jelenlétében bontotta fel az "A" blokkra adott licitlapot tartalmazó borítékot. A "B" és a "C" frekvenciablokkokra vonatkozó licitek bontására 2012. január 6-án kerül sor. Az árverési eljárás keretében, annak eredményességéről, illetve a nyertesekről szóló döntés meghozatalára várhatóan január végén kerül sor.

Az már néhány napja ismert, hogy miután csak a Posta−MVM−MFB alkotta konzorciumot vette nyilvántartásba a hatóság, nem várható verseny a liciten. Így a töredéke folyhat be a büdzsébe frekvenciadíj címen annak, amit a tavalyelőtt és az elmúlt években terveztek a költségvetési törvénybe. Nagyjából 20 milliárd forintot remélt a kormány. Más kérdés, hogy a most befolyó összeg jó része is valójában az állam egyik zsebéből a másikba érkezik, hiszen állami cégek − egyébként az államnak fizetett osztalékból − állják a licitösszeget. Az állam tehát az első körben veszít azon, hogy nem a piaci szereplők juthatnak a frekvenciához, s szakértők szerint később sem biztos, hogy rövid távon megtérülő lesz az állam számára a szolgáltatáshoz szükséges több tíz milliárdos befektetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jackal #5
    Most a malévról van szó, vagy ez már új tender? :)
    HM és attes +1, sajnos...
  • attes #4
    Ne felejtsük el azt a részt sem, amikor az állam aztán visszavásárolja, és utána továbbra is brutál veszteséges.
  • HM #3
    Egyik zsebből a másikba megy most a pénz. Persze ennek egy része nem veszik el csak átalakul villává, hajóvá, luxuskocsikká. Emellett egy régi elmélet is bizonyítanak: Schrödinger nokiásdobozát. (Mi veszítünk rajta)
    Aztán egy durván veszteséggel üzemelő állami céget hoznak létre. (Mi veszítünk rajta)
    A piac többi szereplőivel árverseny még véletlenül sem lesz. (Mi veszítünk rajta)
    Amikor már tényleg durván veszteséges, akkor valaki kitalálja, hogy el kell adni, persze áron alul, a nagyobb nokiadobozt adónak. (Mi veszítünk rajta)
  • bvalek #2
    Először is, tessék túljutni a címen. Nem lesz eladva, állami cégnél marad, nincs ebben semmi rossz. Másodszor, jellemző erre a beteg neokon hozzáállásra ez a mondat: Az állam tehát az első körben veszít azon, hogy nem a piaci szereplők juthatnak a frekvenciához. Tévedés. A piaci szereplők vesztenek rajta. Az államnál pedig érték marad, akkor is ha nem hasznosítja (bármikor eladhatja később). Ha pedig mégis (láthatóan ez a terv), akkor hasznot fog termelni a költségvetésnek. Minden bevétel ami nem jövedelemadóból származik jó nekünk. A piaci szereplők és a szakértőik pedig elmehetnek a búsba.
  • jeti00 #1
    így herdálják el mindenünket :)