MTI

A mobilfizetés terjedését várják a cégek

Óriási üzleti lehetőségként értékelte a mobil fizetés kihasználását Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom Nyrt. elnök vezérigazgatója hétfőn a Near Field Communicationról (NFC) rendezett Budapesten sajtótájékoztatón, s úgy vélte, 2012 a mobilfizetés éve lesz.

Az NFC elterjesztésére létrehozott Mobil Tárca Egyesület által szervezett tájékoztatón az elnök-vezérigazgató elmondta, a mobil iparágnak akkor lesz a legtöbb esélye a sikerre, ha összefognak a távközlési cégek a bankokkal . Drozdy Győző,a Telenor Magyarország vezérigazgatói tanácsadója hozzátette, a technológiai alapnak egységesnek kell lennie, s versenynek a szolgáltatók között csak az előfizetők megszerzésében kell megnyilvánulnia. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke kifejtette, nagy dolog, hogy közösen, együttműködve dolgoznak a mobilfizetés elterjesztésén. Hozzátette, a mobilparkolás is akkor kezdett gyorsan elterjedni, két és fél év alatt a tízszeresére növekedni, amikor a három mobilcég 2009-ben összefogott, s együtt kezdett szolgáltatni. Elmondta, ennek eredményeképpen, ma már minden második parkolás mobillal történik.


A Szupershop és a MasterCard képviselője úgy vélekedett, hogy a mobilfizetéshez nemcsak alkalmas mobilkészülékek kellenek, hanem elfogadóhelyek is. Úgy vélték, az elfogadóhelyek száma gyors ütemben bővül majd, s jövőre már a tömeges alkalmazást is lehetővé tesznek. Kovács Antal, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese elmondta, vadonatúj technológiáról van szó, ám a pénzintézet már komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az NFC technológiát elfogadó terminálok és helyek számát gyorsan növelje. Úgy vélte, a technológia gyorsabban fog terjedni, mint sokan feltételezik. A technológia tömeges elterjedését 2012 második félében várják a szakértők.

A Near Field Communication rádiófrekvencia alapú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely a tárolt adatok átvitelére szolgál. Az NFC különböző digitális készülékek, mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek, notebookok közötti adatátviteli kapcsolat létesítését is megoldja közeli, néhány centiméteres távolságból. Először a plasztikkártyák piacán jelent meg a technológia, de használják már fizetési megoldásokra, illetve néhány külföldi nagyvárosban intelligens közlekedési bérletként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!