Gyurkity Péter

iPhone 5 bejelentés és részletek

Az Apple végre hivatalosan is megerősítette, hogy október 4-én tartják majd az új okostelefonnal kapcsolatos rendezvényt, ám az érdeklődők nem bírnak addig várni, így készülnek az összefoglalók az új fejlesztésről.

A sorrend éppen fordított volt az elmúlt napokban, a 9to5Mac ugyanis nem sokkal a hivatalos bejelentés előtt állította össze hosszabb cikkét az iPhone 5 várható újításaival kapcsolatban, ezt követően jelent meg az Apple híre, miszerint október 4-én kerítenek sort a fontos rendezvényre. Számos részletet biztosra vehetünk, ám még mindig maradtak kérdőjelek.


Lehet, hogy ilyen lesz...

Azt korábban is tudtuk, hogy új processzor, az A5 kap majd helyet a telefonban, az iPad 2 táblákhoz hasonlóan. Utóbbival ellentétben azonban több memória, egészen pontosan 1 GB lesz majd a burkolat alatt, amely több új funkcióhoz szükségeltetik - jobb böngészést és még több háttérfeladatot ígérnek a jól értesültek, főleg ennek köszönhetően. Az elülső kamera nem változik, a hátoldali viszont 8 megapixeles lesz, amely kedvezőtlen fényviszonyok között is megfelelő minőségű képeket készít majd, minden bizonnyal panorámakép opcióval kiegészítve. A Qualcomm Gobi Baseband chipek révén mind GSM, mind pedig CDMA hálózatokon gond nélkül működik majd a készülék, az azonban még nem világos, hogy lesz-e virtuális SIM-kártya, avagy NFC chip az iPhone 5 tárházában.


Nagy áttörést várnak az Assistant névre keresztelt szoftveres megoldástól (az iPhone 3GS alatt 2009-ben bemutatott Voice Control utódjától, a felvásárolt Siri cég fejlesztésére építve) , amely szinte minden feladat esetében elérhetővé teszi a hangvezérlést. Ennek segítségével bejegyezhetünk fontos találkozókat, útbaigazítást kérhetünk a telefontól az iOS Maps felületén keresztül, SMS és iMessage üzeneteket küldhetünk el, diktafonként használhatjuk a készüléket, sőt még válaszokat is kicsikarhatunk abból, amelyek kérdéseinkkel, illetve utasításainkkal együtt buborékokban jelennek meg a kijelzőn. A Wolfram Alpha integrálásával a tudástárból kaphatunk válaszokat égető kérdéseinkre (legyen szó matematikai problémákról vagy egyszerű információszerzésről), a diktálással pedig gyorsan és egyszerűen vihetünk be szöveges információkat. Az Assistant azonban gyors chipet és több memóriát igényel, így a funkció nem lesz elérhető az iPhone 3GS és iPhone 4 alatt.


Vagy egyik sem ezek közül...

Az iPhone-telefonok az Apple bevételének a feléért felelősek, ezért kiemelkedő fontosságú a siker a cég szempontjából. Az érintőképernyős telefonok piaca jelentős bővülésének köszönhetően az Apple az Exxon Mobilt megelőzve élre állt a világ legértékesebb vállalatainak a versenyében. A piacon most megjelenő telefon lehet a cég eddigi legnagyobb dobása elemzők szerint, köszönhetően a felfokozott várakozásnak. Eddig 12 havonta frissült a cég mobil-termékpalettája, most azonban 16 hónapra nyúlt ez az időszak, ami jót tehet az eladásoknak. Idén az év első felében 40 millió készüléket adott el az Apple. Jövőre még ennél is nagyobb eladásokat várnak az elemzők, azt jósolva, hogy 2012 első negyedévében 25 millió és az egész évben összesen 110 millió iPhone fog gazdára találni.

Ez lehet az utolsó alkalom, amikor az Apple megteheti, hogy ennyire kényelmesen fejleszti az okostelefonját, hiszen a Samsung és a HTC nagyon erős konkurenciát jelent. "Másfél év ezen a piacon egynél több termékciklust jelent" − mondta egy szakértő. A megmaradt kérdésekre remélhetőleg az október 4-i eseményen kapunk majd választ, az Apple itt beszél majd részletesebben az iPhone 5 újításairól és talán a pontos megjelenési dátumról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Ny #14
    Tényleg? A sima 4S az milyen? A továbbfejlesztett 4S az 4SS lesz, vagy hogy fogják hívni?
  • BoneDragon #13
    Nem lesz itt iPhone5. Továbbfejlesztett 4S lesz.
  • Pretorian #12
    Wow micsoda újítások! Lesz legalább 400000 forint kártyásan, 2 év hűséggel? Veszek kettőt!
  • hurkaur #11
    :asit: :s
  • Solten #10
    Lehet hogy ilyen lesz...
  • viasz #9
    Az apple cuccoknak mindig is nagyon jó dizájnjuk volt. Kinézet alapján csak azt vennék.
    Viszont irreálisnak tartom az árukat, meg szerintem túl korlátozottak.
    (Bár ha mondjuk egy nem okos telefonból indulok ki... Na mind1.)
  • nyuny01 #8
    Szerintem kimondottan jól néznek ki!
    Az meg a képeken is látszik hogy a hátulja már le lesz kerekítve,a kényelmesebb fogás érdekében! :)
  • fergusonpapa #7
    maradi,3310est a kezébe..
  • narumon #6
    "Egyébként USB lesz benne? :) És lehet iTune kihagyásával rátőlteni zenét?
    Mert ezt nem találtam meg a fenti cikkben."

    Ha úgy nézed USB eddig is volt benne, (legalábbis a kábelt mindig adták hozzá), de nem hinnám, hogy valaha kihagynák az itunest, az ellent mondana az egész koncepciónak.
  • B0nFire #5
    Ez van, amikor feláldozzák az ergonómiát a dizájn oltárán. Kapunk egy prospektusokban, reklámfilmekben gyönyörűen mutató készüléket, amiről csak huzamosabb idő alatt derül ki, hogy teljesen kényelmetlen.