MTI

André Kertész-képek a Nemzeti Múzeumban

André Kertész ritkaságszámba menő polaroid képeinek kicsomagolásával kezdődött meg a jövő héten nyíló, André Kertész Retrospektív című kiállítás berendezése a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világhírű magyar származású fotográfus munkásságát bemutató vándortárlat 250 művet tár a látogatók elé szeptember 30. és december 31. között.

A pénteki sajtóeseményen elhangzott, hogy a kiállított képek legtöbb darabja vintázs, illetve a fényképész által jóváhagyott kópia. Fisli Éva muzeológus, kurátor elmondta: Magyarországon még soha nem volt látható André Kertész munkásságának az egészét átfogó tárlat. A muzeológus hangsúlyozta: a kiállítást a párizsi Jeu De Paume múzeum állította össze 2010 szeptemberében, a képek a svájci Winterthur és Berlin után érkeznek Budapestre. Fisli Éva kiemelte, hogy a 250 műtárgy között számos könyv, katalógus és egyéb tárgy is látható lesz a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben mintegy ezer négyzetméteren.


A kurátor emlékeztetett arra, hogy a fotográfusnak először az 1930-as években nyílt kiállítása Torzulások című sorozatából a Vigadó Galériában. Ezt követően ugyan több tárlat is megemlékezett André Kertészről, de azokon többségében a kiállításokra készült kópiák voltak láthatók - tette hozzá. A pénteki kicsomagoláson a speciális ládákból elővett tizennyolc darab, 8x8 centiméteres polaroid képről elmondta: a fotók az 1970-es években, André Kertész feleségének halála után készültek egy ajándékba kapott fényképezőgéppel. "A képek főszereplője egy üveg brüszt, amelyet egy kirakatban látott meg André Kertész. A szobor a feleségére emlékeztette" - magyarázta a kurátor.


A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiállításhoz egy kamaratárlat, valamint egy egynapos konferencia is kapcsolódik. A kísérőkiállítás A Kertész-képek. Kertész és Magyarország címet viseli, és azt mutatja be a látogatóknak, hogyan alakult Magyarországon a Kertész-életmű recepciótörténete. Az autorizált kópiákat és néhány vintázst felvonultató tárlat számos intézmény együttműködésével jött létre, de néhány magángyűjtemény is kölcsönzött fotográfiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!