MTI

Megújult a debreceni egyetemi könyvtár

Átadták csütörtökön a Debreceni Egyetem megújult könyvtárát; a másfél éven át tartó fejlesztést az egyetem a Társadalmi Megújulás Operatív Program 250 millió forintos támogatásával, középiskolákkal és országos szolgáltatásokat nyújtó intézményekkel együttműködve valósította meg.

Fábián István rektor elmondta, hogy a beruházás eredményeként bővült az online szolgáltatások köre, gyarapodott a digitalizált gyűjtemény, tökéletesedett az országos dokumentumellátási rendszer és javultak a fogyatékossággal élők könyvtárhasználati lehetőségei is. Kiemelte: a Debreceni Egyetem fontos feladata, hogy a régió szellemi központjává váljon, ezért minden olyan program fontos, amely ezt a szerepvállalást erősíti. Virágos Márta, a könyvtár főigazgatója hozzátette: a projekt egyik célja az Országos Széchényi Könyvtárral együttműködve olyan országos központi dokumentumszolgáltató rendszer létrehozása volt, amely alkalmas a könyvtárakban felhalmozott információs források jobb kihasználására.

A központi adatbázisban (Magyar Országos Közös Katalógus; MOKKA) teljességre törekvően szerepelnek a Magyarországon eddig megjelent könyvek, a könyvtárakban fellelhető fontos külföldi szakirodalom adatai, emellett növekedett az elektronikus formában szolgáltatott dokumentumok száma, valamint elérhetővé vált az egyetemi könyvtár és a partner középiskolák hagyományos és elektronikus gyűjteménye - mondta a főigazgató.

A beruházással bővítették a 24 órán keresztül elérhető online szolgáltatások körét. Az online katalógusban nyomon követhető a kölcsönzések státusza, az olvasók meghosszabbíthatják a kölcsönzési időt és raktári kéréseket küldhetnek akár otthonról is. Az egyetem hallgatói a digitalizált kötelező irodalomhoz, speciális e-learning tananyagokhoz és más információs forrásokhoz juthatnak hozzá a könyvtár zárt hálózatán keresztül, amely elérhetővé teszi az oktatáshoz kötődő anyagok elektronikus verzióját. A tanulási szükségleteknek és a különböző felhasználói csoportok igényeinek megfelelően interaktív honlapokat alakítottak ki a partneriskolák honlapjainak tartalmi és technikai elemzésével - ismertette a főigazgató a projektzáró konferencián.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!