MTI

Internetes ügyek a határon átnyúló fogyasztóvédelemben

Az internetes vásárlásokhoz, szolgáltatásokhoz köthető a legtöbb határon átnyúló fogyasztóvédelmi panasz; az idén eddig 260 üggyel foglalkozott az Európai Fogyasztói Központ (EFK), ez 60 százalékkal több a múlt évi hasonló időszakhoz képest - mondta Kriesch Attila, a központ igazgatója szerdán Salgótarjánban.

Az igazgató sajtótájékoztatón beszélt a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságon belül - de nem hatóságként - működő EFK munkájáról és tapasztalatairól. Az Európai Fogyasztói Központhoz akkor célszerű fordulnia egy magyar fogyasztónak, ha az Európai Unió más tagállamában, illetve Izlandon vagy Norvégiában bejegyzett vállalkozóval, kereskedővel szemben merül fel panasza - mondta Kriesch Attila. A jellemző ügyek közé sorolta az online szolgáltatásokat, vásárlásokat, fizetési módokat, valamint a légiközlekedéssel kapcsolatos panaszokat.

Ha a fogyasztó nem tudja közvetlenül rendezni a panaszt, a szükséges dokumentumok birtokában megkeresik az érintett ország hasonló fogyasztói központját, és ez felveszi a kapcsolatot a vállalkozással annak érdekében, hogy megállapodás jöjjön létre a felek között. Az igazgató tájékoztatása szerint ingyenesen végzett munkájuk 70-80 százalékban eredményes. Az idén eddig 260 panasszal foglalkoztak, és mintegy 8 millió forintos összegben tudták érvényesíteni a követeléseket. A kárértékek egyébként jellemzően pár ezertől néhány százezer forintig terjednek.

Nyilván nem tudnak minden ügyben segíteni, találkoztak már olyan esettel is, hogy bűncselekményre szakosodott vállalkozás károsított meg valakit. Ugyanakkor - mondta - akkor sem hagyják magára a fogyasztót, ha a kereskedő elutasító. Jogi tanácsot adnak abban, hogy melyik ország bíróságához kell fordulnia, és egyáltalán melyik állam jogát kell alkalmazni egy-egy kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!