MTI

Nem korlátozza a közösségi oldalakat a brit kormány

Elállt korábbi szándékától a brit kormány, hogy a hónap eleji angliai zavargások miatt megvizsgálja, miként lehetne megakadályozni, hogy a rendbontók a közösségi weboldalak segítségével tartsák a kapcsolatot egymással.

A The Times című brit lap arról számolt be, hogy Theresa May belügyminiszter találkozott a jelentős közösségi weboldalak, így a Facebook, a Twitter és a BlackBerry képviselőivel, hogy megvitassák, milyen szerepet játszottak az oldalak az angliai rendbontások elterjedésében. Két héttel korábban David Cameron miniszterelnök azt mondta, a rendőrséggel és az érintett oldalakkal együttműködve megvizsgálják, "helyes lenne-e megakadályozni a kommunikációt ezeken a weboldalakon, ha tudjuk, hogy ott erőszakra, rendbontásra és bűncselekményekre buzdítanak". Az egyórás találkozón Theresa May azonban azt mondta a weboldalak megjelent képviselőinek, hogy "erről csak rövid ideig volt szó", és már nem terveznek ilyen lépéseket.

Az egyeztetésen inkább arra összpontosítottak, hogy miként használhatná hatékonyabban a rendőrség a Facebook és a Twitter oldalakat a munkájához és a vészhelyzetekben. Mint a belügyminisztérium szóvivője fogalmazott, "a találkozón arról tárgyaltak, hogyan lehetne szorosabbá tenni a rendvédelem és a közösségi hálózatok együttműködését". A zavargások idején a rendőrség azt fontolgatta, hogy teljesen leállítja ezeknek a weboldalaknak a működését, és "habár ez technikailag lehetséges volna, egy ilyen lépés hatalmas kockázatot jelentene Nagy-Britannia hírnevére nézve, hiszen az efféle intézkedéseket általában olyan autoriter hatalmakkal kapcsolják össze, mint Kína" - mutat rá a lap.


A hónap eleji angliai zavargások ügyében még akár két évig is nyomozhatnak a rendőrök, mivel 40 ezer órányi felvételt kell végignézniük a rendbontásokról, és azt ígérték, minden elkövetőt felkutatnak. Az összetettebb ügyek a bonyolultabb bírósági tárgyalások miatt akár még évekig is elhúzódhatnak. A Scotland Yard eddig több mint 2000 embert vett őrizetbe a zavargások miatt, és arra figyelmeztetett, hogy "még messze a munka vége". Miután korábban rengeteg bírálatot kapott a köztéri kamerák rendszerének kiépítése, a rendőrség úgy érezheti, a történtek végre rácáfoltak a kritikákra - mutat rá a lap. Eddig több mint hatszáz felvételt tettek közzé a rendbontókról, és egyes képeket óriás kivetítőkön is bemutattak.


Nagy-Britanniában összesen 1,85 millió köztéri kamera működik, további 1,7 millió kamerát magánszemélyek vagy vállalatok használnak, csaknem 33.500 kamerát pedig az önkormányzatok szereltettek fel. Csak a tömegközlekedést mintegy 115 ezer kamera figyeli. Kevin Concannon, a londoni rendőrség nyomozója elmondta, hogy a felvételek elemzésekor segítségükre van, hogy a rendbontók gyakran csak közvetlenül az előtt tették fel a kapucnijukat vagy egy sálat az álcázásukra, mielőtt beléptek volna egy üzletbe, hogy kifosszák. "Aztán 50 méterrel távolabb már meg is szabadultak az álcától, vagy beszálltak egy autóba, amelynek a felvételeken jól kivehető a rendszámtáblája" - fejtette ki.

A kormánykoalíció egyetért abban, hogy a köztéri kamerák használatának esetében további szabályozásra van szükség, de elismerik, hogy a rendszer hatalmas segítséget jelent a rendőrségnek. A belügyminisztérium ígérete szerint ezt is figyelembe veszik az újabb szabályozás kidolgozásánál, amelyről hamarosan tárgyal a parlament alsóháza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • atomjani #9
    A bevándorlás is problémákat szül, társadalmi feszültséget okoz, de nem okozta ezt a problémát. Tizenéves elkényelmesedett fiatalok és öregebbek, akik nem tudják tiszteletben tartani másokat és munkájukat.
    Itt törtek, zúztak és loptak mindent, amit azok tettek, akik nem voltak tisztábban a tetteik következményeivel. Most majd megtudják, hogy van amit nem szabad és nem véletlenül.
    Állítólag sok bevándorlóra felnéznek az angolok, mert példaértékűen tudnak viselkedni. Nem a bevándorlókkal van a baj.
    Kevesen tudják, de ellenőrzik, hogy a bevándorlónak volt e baja a rendőrséggel. Nemzetközi szinten is kapnak erről információt. Akivel meg gond van, azt hazaküldik. Vagy figyelmeztetik és jól megbüntetik előtte egyszer.
    A problémák okozóit rossz nevelésre vezethető vissza és nem pedig a származásukra. Itt Magyarországon is vannak huligánok és törvényszegők és ez a tiszta magyarokra is jellemzők.
  • Tetsuo #8
    Barmit be lehet tiltani, csak akarat kerdese.
    A kozossegi portalok csupan talalkozohelyek, aminek tiltasat nehany tulbuzgo (es brit :)) politikus vetett fel, ami mar akkor is komolytalan volt, hiszen sokmindennel lehet helyettesiteni es nem az eszkozt kene tiltani, hanem a kivalto okot kene megszuntetni... tudjak ezt ok is, csupana tehetetlenseguket leplezik ilyen faxsagokkal. Mert ugyanis nem tehetnek sokmindent, mint ahogy te is irtad.
  • Tetsuo #7
    De mit akarsz ezzel mondani? LOL
    En is bevandorlo vagyok, sajnos itt kell, hogy rohadjak meg egy darabig, aztan majd mehetek haza, Magyarorszagra. Alig varom, de addig meg vmi bizniszt ossze kell hoznom.

    1. Mi az, hogy ugyanaz a szint? A cikk a kozelmultbeli angliai rendbontasokrol szol, en pedig annak okait irtam le, amihez nem sok koze van pl. a Kelet-europaiaknak. Raadasul az "europai" bevandorlok Ángliaban kevesebben vannak mint pl. az azsiaiak vagy a fekekteboruek, akik tobbsegeben afrikaiak.

    2. A feketek es az angolok jelenlegi kulturaja is alacsonyabb szintu egy atlagos europai kulturanal, de ezt most nem fogom itt kifejteni neked, egyreszt sok tabutema elojonne, masreszt en nem akarlak meggyozni teged, azt hiszel, amit akarsz.

    3. Csupan tenyeket kozlok. Az 1. hsz-ban minden szo igaz, mint, hogy
    Europa nagy veszelyben van idegen kulturaktol, kulonosen az iszlam vallasu nepektol es a kinaiaktol.
    Persze Europa nagy veszelyben van a "liberalis" hagyomanytagadastol es az erkolcsok, moralis ertekek semmibeveteletol es az ezt okozo dezinformalo, agymoso hircsatornaktol is.

    Egy tortenesz, aki latja a tarsadalom problemait (angolul).
    Ugyanez magyarul.


  • kvp #6
    Angliaban mindenki bevandorlo. A keltak (irek) a jegkorszak utan. A romaiak az okorban, a szaszok (angolszaszok) a kozepkor elejen, a normannok (vikingek) a kozekkor kozepen, a nemetek az ujkor hajnalan, majd a pakisztaniak es az indiaiak a vilaghaboruk utan, mig az afrikaiak a birodalom osszeomlasakor. A gond nem veluk van, hanem a mar ottszuletett, oshonos (legalabb 2. generacios) lakossaggal. Itt nincs kulonbseg, hogy mar 1000 eve lakik ott egy csalad vagy csak 10 eve, de mivel a gyerek ott szuletet, mar oshonos brit. A mostani fiatalok szarmazastol fuggetlenul nem dolgoznak es hasonlo modon mentek szarmazastol fuggetlenul fosztogatni is. Mondjuk tobb fekete borut lehetett latni, de ez csak azert van, mert inkabb oket veszi eszre a keleteuropai szem a hiradokban.

    A gond az, hogy mivel helyben szulettek, ezert nem lehet oket hazakuldeni, mert mar otthon vannak. Ez a kultura joreszt szarmazas fuggetlen es azert tobb a kovetoi kozt a bevandorlok gyereke, mert ok altalaban szegenyebbek es ez fontos kriterium. Tehat nem a szarmazas, hanem az anyagi helyzet hatarozza meg a most fosztogato kulturahoz tartozast. A problemas nepcsoportoktol valo megszabadulas nem lehetseges, mert kb. olyan ez mint a magyaroszagi kisebbsegi kerdes. Nincs hova kuldeni oket, indiabol mar kozel 1000 eve elkergettek oket es mar az ukapjuk is magyar allampolgar volt. Angliaban ennyire nem durva a helyzet, de hasonlo szamok jonnek ki nemelyk nepcsoportnal.

    A kozossegi oldalakkal meg az a gond, hogy a betiltasuk kb. olyan vallalkozas lenne mint az internet betiltasa. Probalkozni lehet, de nem sok esely van ra.
  • Rotyoka #5
    És?

    Bevándorló a fehér ember is aki nem angol. Ergo ugyan az a szint.

    Látom te ezt nem fogod fel. Nem csak a szinesbőrű a bevándorló.
  • Tetsuo #4
    Azt vagod, hogy a balhet feketek kezdtek, majd csatlakoztak a bizarr divat es tv-nevelt angol tinedzserek (Azt hittek vmi Guy Ritchie filmben vannak vagy egy feka videoklipben).
    Az europai bevandorloknak ehhez koze nem volt...
  • Tetsuo #3
    Ez hogy jon ide? Ez egyertelmu...
  • Rotyoka #2
    Azt ugye tudod, hogy ha te kimész angliába akkor te is csak bevándorló vagy...

    Az a vicc ezt sokan nem képesek felfogni.
  • Tetsuo #1
    A tarsadalommal van a baj, amit alapjaiban kene megvaltoztatni. Lesz meg sokkal nagyobb problema itt...

    Ezek a bevandorlok egy teljesen mas kultura szerint elnek, mas szinten... mindegy is, nem akarok belemenni, de valahol minden angol erzi ezt, csupan nyilvanosan tabutema. Angliaban az angolok mar kisebbseg es nem tehetnek semmit ez ellen, mert az mar nacionalizmus lenne. Ez az ertelmes es a kevesbe ertelmes angoloknak is nagy feszultseg.

    Mint ahogy a tobbi europai kultura is tunedezik, az angol hagyomanyos kulturabol sem sok maradt. A neveles, a moral teljesen megvaltozott sot, ki lehet jelenteni, hogy szinte el is tunt.
    Ma egy angol fiatal vagy egy bevandorlo fiatal, aki ott no fol; a penz rabja lesz; hedonista, nihilista peldat kap, tobbnyire a videoklipekbol. A szuleitol meg kb. semmit. Persze ez nem csak Ángliara jellemzo, hanem az egesz "nyugati" tarsadalomra, de a cikkben emlitett rendbontasnak EZ a masik oka, a fektelen bevandorlas mellett. Es igen, ez a problema sem csak Ángliara jellemzo, hanem Europa majd minden orszagara.
    Jelenleg a nyugati tarsadalom egy nagy puskaporos hordo, aminek gyujtozsinorjat az agymoso tv-musorokkal tudjak eloltani meg a cenzurazott, csusztatott hirekkel, ki tudja meddig...