Napi Online

Magyar domain miatt panaszkodott a Facebook

A Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa keretében működő Tanácsadó Testület elutasította a Facebook Inc. panaszát, így a facenrg.hu domainnév a Shaker Cocktails Kft. számára delegálható.

A Shaker Cocktails Kft. igényelte a facenrg.hu domainnevet. Az igénylés ellen jogi képviselője útján a Facebook Inc. (Kalifornia) emelt kifogást. Összevont indoklásában a panaszos arra hivatkozott, hogy a "facenrg" azonos vagy legalábbis összetéveszthető a "facebook" kifejezéssel, a megjelölések csupán országkódjukban különböznek, aminek pusztán technikai jelentősége van, a fogyasztók azt gondolhatják, hogy a facenrg.hu. domain alatti tartalom a Facebookhoz köthető.

Arra is hivatkozott, hogy az igényelt domainnév "teljes egészében magában foglalja a FACEBOOK védjegyet", és előadta, hogy jelentős kára származna abból, ha a domainnév más részére történne delegálásra. A Tanácsadó Testület véleménye szerint a panaszos állításával ellentétben a "Facenrg.com" domainnév alatt nem a facebook webes szolgáltatásai vannak, és a különböző keresőmotorok sem hoznak elő találatot erre a kifejezésre, ezért a panasz megalapozatlan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WinG #14
  Ez igaz, de ez csak akkor van így, ha az igekötő és az ige(név) közé ékelődik egy szó. Jelen esetben viszont nem erről volt szó. :)

  A hozzászólásomból szerintem egyértelműen kideríthető, hogy nem arra gondoltam, hogy elpattog a gyere valahová, mint valami gumilabda, hanem arra, hogy elkezd pattogni, aminek ugye a szlengben megvan a maga jelentése. Ilyenkor pedig szó sem lehet arról, hogy különírjuk a kettőt.
 • Sir Ny #13
  attól függ :) értelmezhető úgy is, hogy a pattogást kezdi el, de úgy is, hogy elpattogni kezd, amikor viszont külön kéne írnod :) jelen esetben egybe célszerű, viszont a fránya főnévi igenevek utána osztanak szoroznak, mert igen gyakran hozzájuk kapcsolódik az igekötő, és egyáltalán nem zavarja az igekötőt, hogy főnévi igenevek. ( pl fel kezdi hívni )
 • Tetsuo #12
  Vegre vki felismeri es kijavitja! Koszonom.
 • WinG #11
  Senki nem mondta, ettől függetlenül valóban rossz, ahogy először írtam. :) Az elkezd szót mindenképp egybe kell írni, mivel az igekötő az ige előtt áll, a főnévi igenév mögötte nem oszt, nem szoroz. Lásd: elindul futni, elkezd pattogni, elmegy sörözni stb. :)

  Ez viszont már egy kicsit nyelvtannáculás. :D
 • Calisius #10
  Természetesen el kezd pattogni. Először írtad jól. :D Ne hagyd magad félrevezetni! Akárki mondta is, hogy rosszul írtad.
 • harmi2009 #9
  Tipikus. Az IceFace Ajax framework gyártót miért nem piszkálják. Kb annyira összetéveszthető mint a cikkben lévő.
 • WinG #8
  "el kezd" - elnézést, nagyon korán van még :D természetesen elkezd.
 • WinG #7
  tipikusan az az eset, amikor a hülye kisgyerek el kezd pattogni, aztán gyorsan helyre teszik.
 • gombabácsi #6
  "a "facenrg" azonos vagy legalábbis összetéveszthető a "facebook" kifejezéssel"

  ???
 • endrev #5
  Hehe...