MTI

A kiberbűnözés óriási költségeket ró a vállalatokra

Óriási terhet ró a kiberbűnözés a vállalatokra, egy friss tanulmány szerint a megelőzés és a kárrendezés költségei egy év alatt 56 százalékkal emelkedetek.

A Hewlett-Packard által alapított Ponemon Intézet vizsgálódásaiból kiderült: az elhárításra fordított kiadások a korábbi 3,8 millió dollárról 5,9 millióra nőttek 2011-ben. A kutatásban több mint ötven nagyvállalat vett részt. A kiadások között nagy eltérések mutatkoztak, voltak cégek, amelyek "megúszták" 1,5 millióból, de akadtak vállalatok, amelyeknek 36,5 milliót is ki kellett adniuk a kiberbűnözők miatt. A költségek javarészét a támadások felderítésére és kárrendezésre fordították, a tanulmány arra is rávilágított, hogy a cégek átlagosan 18 napot fordítottak a támadások megválaszolásával, támadásonként 416 ezer dollárt költve. 2010-ben még 14 nap és 250 ezer dollár volt ez az adat.

A belső berkekből érkező attakok rendezése akár egy hónapot is felemészthet, míg a kívülről érkező vírus- és egyéb támadások kezelése csak napokat vesz igénybe. A vállalatok mindazonáltal egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőzésre azzal, hogy biztonsági oktatásban részesítik alkalmazottaikat. Ez akár 25 százalékos költségmegtakarítást is jelenthet a Ponemon Intézet szerint. Az elmúlt időszakban több nagyszabású támadást is jeleztek, hackerek törték fel a Sony adatbázisát, és jutottak hozzá 171 millió PlayStation-felhasználó adataihoz. Az utóbbi hetekben Rupert Murdoch sajtómágnás lapjai váltak kiberbűnözők céltáblájává, a The Sun című tömeglap portáljára Murdoch halálhírét töltötték fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!