MTI

Számítógépes támadásokat kivédő gyakorlatot tart az EU

Számítógépes támadást kivédő szimulációs gyakorlatot tartanak az év végén az Európai Unióban (EU) - jelentette be Neelie Kroes, az Európai Bizottság (EB) digitális menetrendért felelős alelnöke.

A soros magyar elnökség szervezésében az úgynevezett kritikus információs infrastruktúra védelméről (CIIP) tartott távközlési miniszteri konferencián az uniós biztos elmondta: a számítógépes támadások 500 milliárd euró - Belgium egy teljes évi bruttó hazai termékének (GDP) megfelelő összegű - kárt okoznak az EU-ban, és ez az összeg évente 12 százalékkal nő, a kiberbűnözők elleni védekezés ezért kiemelten fontos. A védekezés tagállami szinten a számítógépes szükséghelyzeteket kezelő csoportok - úgynevezett CERT-ek - feladata. Ilyen szervezetet 2012 végéig valamennyi tagállamban és EU-intézményben fel kell állítani - hangsúlyozta Kroes.

“Kiberháborús" szimulációt egyszer már tartottak az EU-ban. Ez volt a Cyber Europe 2010 elnevezésű akció, amelyet tavaly novemberben hajtottak végre. A gyakorlatot az uniós tagállamok szervezték az Európai Hálózatbiztonsági Ügynökség (ENISA) és a Közös Kutatóközpont (JRC) támogatásával. AZ EB most ennek az akciónak a megismétlésére készül. Tavaly azt a helyzetet szimulálták, hogy az uniós tagországok közötti internetkapcsolat fokozatosan megszűnik vagy jelentősen lelassul. A hálózati összeomlás elkerülése érdekében a tagállamoknak együtt kellett működniük egymással. A gyakorlatban a 27 tagállam mellett Izland, Norvégia és Svájc is részt vett.

Az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Neelie Kroes Balatonfüreden is. "Az internet határtalan, ezért a támadások ellen is csak határokon átívelő összefogással lehet csak védekezni" - fogalmazott az EB alelnöke a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón. "Tanulnunk kell a saját hibáinkból" - hangsúlyozta, utalva a 2007-es észtországi esetre, amikor egy túlterheléses támadás következtében leálltak az észt számítógépes rendszerek, és a balti országban napokra szinte leállt az élet. Az EU-n túlmutató összefogásra is szükség van - szögezte le Neelie Kroes. Mint mondta, csütörtökön Gödöllőn az EU és az Egyesült Államok (USA) bel- és igazságügyi miniszteri találkozóján Janet Napolitano amerikai belügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy az informatikai biztonsággal és a kiberbűnözéssel foglalkozó közös munkacsoport az év végi EU-USA csúcsra elkészíti jelentését.

A sajtótájékoztatón Juhan Parts észt gazdasági és közlekedési miniszter elmondta, üdvözli, hogy a soros elnöki tisztséget ellátó Magyarország prioritásként kezeli a kiberbiztonság védelmét. Mint hangsúlyozta, az információs infrastruktúrák zavartalan működése érdekében a tagállamok közötti összefogásra van szükség. Parts megjegyezte, hogy a témában két évvel ezelőtt Tallinnban megrendezett miniszteri szintű találkozó óta sok előrelépés történt, melyek közül a legfontosabb, hogy a tagállamok többségében már létrehoztak CERT-et, amelyek kormányzati szinten irányítják a védelmi munkálatokat.

A soros elnökségi feladatokat 2011 második felében ellátó Lengyelország képviseletében Piotr Kolodziejczyk, a belügy- és közigazgatási minisztérium államtitkár-helyettese a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy hazája napirenden tartja a kiberbiztonság kérdését a következő féléves elnökségi periódus alatt. A politikus rámutatott, hogy ez a terület egyre jelentősebb szelete a gazdaságnak, ezért az Európai Uniónak a munkahelyteremtés szempontjából is érdeke, hogy kiemelten foglalkozzon vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!