MTI

Suba Ferenc az ENISA új alelnöke

Suba Ferencet választotta új alelnökének az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA), akit Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára sajtótájékoztatón mutatott be.

Nyitrai Zsolt elmondta: mivel az ügynökség mandátuma 2012-ben lejár, Magyarországnak az egyik fő célja, hogy uniós elnöksége alatt elérje ennek 18 hónapos meghosszabbítását. Az államtitkár elmondta, jó esélyt lát arra, hogy május 27-én, a távközlési minisztériumok tanácsülésén megszülessen ez a döntés. Magyarország fontosnak tartja a kritikus infrastruktúrák védelmét, s ezért a minisztérium munkatársai és szakértői megkezdték egy, a hálózat- és információbiztonságról szóló törvény tervezetének kidolgozását. Hozzátette: azt reméli, hogy a leendő törvényt más parlamenti pártok és frakciók is támogatják, s így azt nagy többséggel fogadják majd el.

Nyitrai Zsolt közölte azt is, hogy az uniós távközlési miniszterek is részt vesznek azon az április 14-én és 15-én tartandó magyarországi konferencián, amelyen a kritikus infrastruktúrák védelméről tanácskoznak majd. A Krétán 67 munkatárssal működő uniós ügynökség új alelnöke az eseményen elmondta: az előbb 5 évre létrehozott, majd mandátumában újabb 3 évre meghosszabbított ügynökség körüli bizonytalanság nem jó. Már csak azért sem, mert nem minden uniós ország információbiztonsága megfelelő. Példaként elmondta, Észtországot már érte támadás az interneten keresztül, miközben az ENISA fő feladata az, hogy kiegyenlítse az országok közötti biztonsági különbségeket, s Európa-szerte növelje azt.

Magyarország szempontjából azért is fontos az ENISA, mert segítségével már több, az ország számára káros szervert le tudott kapcsoltatni például az Egyesült Államokban vagy Szingapúrban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!