HENT hírlevél

Alapvető változást hozhat az eBay elleni ítélet

Mint arról beszámoltunk, az Európai Bíróság ítélete szerint az internetes online piacok üzemeltetői a szellemi tulajdonjogok megsértését megelőző intézkedések meghozatalára kötelezhetőek.

A brit High Court kérte az Európai Bíróság döntését az online kereskedelmi felületek felelősségre vonhatóságának értelmezése kérdésében. A brit bíróság egy, a L'Oréal által az eBay ellen benyújtott keresetet tárgyal, amelyben a kozmetikai gyártó az aukciós felület felhasználói által értékesített hamisítványok ügyében a kereskedelmi oldal üzemeltetői felelősségének megállapítását várja. A brit bíróság által előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdések alapján az Európai Bíróság pontosította az internetes online piacokat üzemeltető vállalkozásoknak a felhasználók által elkövetett védjegyjogsértésekért fennálló felelősségét.

Az ítélet szerint a védjegyjogosult csak akkor hivatkozhat kizárólagos jogára a védjeggyel ellátott árukat online értékesítő természetes személlyel szemben, ha ezen értékesítések kereskedelmi tevékenység körébe tartoznak. Ez valósul meg különösen akkor, ha az értékesítések mennyiségük vagy gyakoriságuk okán meghaladják a magántevékenység körét. Az Európai Bíróság megállapította, hogy a védjegyekre vonatkozó uniós szabályok alkalmazandók a harmadik országban található, védjeggyel ellátott árukat érintő eladásra való felkínálásokra és hirdetésekre attól kezdve, hogy bebizonyosodik, hogy e felkínálásokat és hirdetéseket az uniós fogyasztóknak szánják.

A vonatkozó ügyek vizsgálata során először is annak megállapítása szükséges, hogy a kereskedelmi felület az Európai Unió fogyasztóit célozza-e meg. Ennek megállapítását a nemzeti bíróságok hatáskörébe utalja, amelynek mindig esetenként kell értékelnie, hogy harmadik országbeli vagy uniós vásárlók képezik-e az e-kereskedelmi weboldal célközönségét.

Másodszor, az Európai Bíróság hangsúlyozza, hogy az eBay-hez hasonló elven működő felületek nem használják a védjegyeket, amennyiben pusztán kereskedelmi lehetőség formájában nyújtanak szolgáltatást felhasználóiknak, így alapvetően nem lennének felelősek a jogsértésekért. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy bizonyos körülmények megléte esetén az üzemeltetők felelőssége megállapítható. E szerint, ha a kereskedelmi felület fenntartója aktív részese az értékesítési folyamatnak, különösen az eladásra való felkínálások megjelenítésének optimalizálásában vagy azok elősegítésében segítséget nyújt, akkor olyan tevőleges szerepet játszik, amelynek révén ismeri vagy kezeli az ilyen felkínálásokkal kapcsolatos adatokat.

Ilyen esetben nem hivatkozhat azon felelősség alóli mentességre, amelyet az uniós jog bizonyos feltételek mellett az online szolgáltatások nyújtói, például az internetes piacok üzemeltetői részére biztosít. Hasonlóan felelősségre vonható az üzemeltető akkor is, ha tudomással rendelkezett olyan tényekről vagy körülményekről, amelyek alapján fel kellett volna ismernie az online eladásra való felkínálások jogellenességét, s ezek ismeretében nem intézkedik haladéktalanul a szóban forgó adatok eltávolításáról vagy az azokhoz való hozzáférés megszüntetéséről.

Harmadszor, az Európai Bíróság ítélete értelmében az online piac üzemeltetője a nemzeti bíróságok által nem csak arra kötelező, hogy a szellemi tulajdonjogok elleni jogsértéseket megszüntesse, hanem arra is, hogy az ilyen jogsértések megelőzésére irányuló intézkedéseket alkalmazzon, ha ezt nem teszi meg önkéntesen. A jogsértések elleni hatékony fellépés érdekében az üzemeltetők arra kötelezhetők, hogy eladóként tevékenykedő felhasználóik azonosítását lehetővé tegyék.

A bíróság szerint a felhasználókat megilleti az adatvédelem joga magánszemélyként, de ha a magánélet keretein túl, kereskedőként működnek, akkor azonosíthatónak kell lenniük. Következésképpen a Bíróság úgy ítéli meg, hogy az uniós jog megköveteli a tagállamoktól annak biztosítását, hogy a szellemi tulajdonjogok védelme tárgyában illetékes nemzeti bíróságok az üzemeltetőt kötelezhessék olyan intézkedések meghozatalára, amelyek nem csupán az e jogoknak a felhasználók általi megsértésének megszüntetéséhez járulnak hozzá, hanem az újabb hasonló jellegű jogsértések megelőzéséhez is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!