Napi Online

Szótárszervert indít a MorphoLogic

Az üzleti felhasználók igényeire szabott szótárszerver-szolgáltatást indít a MorphoLogic Kft. − jelentette be a fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő vállalat ügyvezető igazgatója.

Prószéky Gábor elmondta: olyan megoldásról van szó, amelynél a vállalati igények szerint összeállított szótárcsomagot az alkalmazottak − az intraneten keresztül − a cég központi szerveréről érhetik el, így az egyes szótárakat nem kell külön-külön mindenki számára telepíteni. A szótárszerverhez kétféle kliens választható: a felhasználó telepítés nélkül, intranetes weboldalként (a böngészőn keresztül), illetve a munkaállomáson futó MoBiMouse-felületen is használhatja a szótárakat (MoBiWeb) − mondta Prószéky. A MoBiMouse-felületen keresztül tehát már nem csak a lokális számítógépen levő szótári adatbázisok érhetők el, hanem az intraneten, vagy a továbbiakban akár az interneten lévő adatbázisok is, ami maximálisan támogatja és egyszerűsíti a végfelhasználó munkavégzését.

A MorphoLogic a közelmúltban kiadta a Macintosh-felhasználók által már régóta várt magyar helyesírás-ellenőrző szoftvert is. Mint azt a fejlesztő cég ügyvezetője elmondta: a Macintosh-felhasználóktól már azt megelőzően is számtalan megkeresés és megrendelés érkezett a MorphoLogichoz, hogy hivatalosan bejelentették volna a szoftvert. A Microsoft Office for Mac 2008 és 2011 csomagokkal is együttműködő megoldás mintegy kétmilliárd szóalakot kezel és a helyesírás-ellenőrző sorozat többi tagjához hasonlóan a MorphoLogic saját fejlesztésű HUMOR (High-speed Unification Morphology) technológiájára épül.

A MorphoLogic egyben azt is bejelentette, hogy a MoBiMouse szótárrendszer kibővült a Lázár A. Péter és Varga György által készített, immár több mint 75 ezer címszót tartalmazó Angol egyetemes szótárral. A szerzők − a hazai szótárpiacon egyedülálló módon − folyamatosan frissítik a szótár tartalmát, a frissítések havonta tölthetők le a MorphoLogic weboldaláról. A MorphoLogic a külföldi piacok felé is nyitni kíván − mondta Prószéky. A társaság ezért elkészítette az Oxford-Duden angol−német szótár elektronikus változatát, amely a MoBiMouse-sorozatának tagjaként érhető el. A szótár nyelvenként több mint 55 ezer címszót és 65 ezer kifejezést, illetve 260 ezer fordítást tartalmaz.

A vállalat leánycége, a MorphoLogic Lokalizáció Kft. bemutatta az uniós támogatással kifejlesztett Enterprise Language Management System (ELMS) elnevezésű megoldását, amely Bessenyei Gábor ügyvezető igazgató szerint világszerte újszerűnek számító alapokra helyezi az SAP-rendszerfordítást. Az ELMS az SAP-rendszerekben a különböző egyéni fejlesztések fordítása, a nyelvi kompetencia mellett a MorphoLogic Lokalizáció Kft.-nek azt a különleges technikai tudásán alapszik, amellyel a világon csak nagyon kevesen rendelkeznek rajtuk kívül. Az ELMS segítségével az SAP-rendszert futtató vállalatok nyelvi tartalmaikat hatékonyan és magas minőségben tudják lokalizálni, vagyis az adott nyelvi környezetbe átültetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!