MTI

Hangosszótár eredeti brit kiejtéssel

Az Akadémiai Kiadó Magyarországon egyedülálló angol-magyar hangosszótárral jelentkezett: a kiadványhoz mellékelt CD-ROM 42 ezer szó eredeti brit kiejtését tartalmazza. Az újdonságot ma mutatták be a Budapesten.

"Muszáj megtanulnunk angolul nekünk magyaroknak, függetlenül attól, hogy milyen szakmában dolgozik valaki, szüksége van angoltudásra" - mondta Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó Nyelvi Szerkesztőségének igazgatójaa könyvbemutató kapcsán. A szótárban 60 ezer címszó és több, mint 100 ezer interdiszciplináris szókapcsolat, vonzatos kifejezés, példamondat, szólás és közmondás található. Hozzáfűzte: olyan általános kéziszótárról van szó, amelyet egyaránt haszonnal forgathatnak a haladó nyelvtanulók és a diákok, de komoly segítséget nyújt a professzionális felhasználóknak is.

"A szótár 60 százaléka a beszélt nyelv szókincsét tartalmazza, a fennmaradó 40 százalék különböző szakterületek szókincsét öleli fel" - mondta Pomázi Gyöngyi. Kiemelte: a kiadványban egyaránt megtalálható az informatika, az üzleti élet, a média, a politika, a jog, a sport szakszókincse, de a szótár eligazít az angol szleng rejtelmeiben is. Mint rámutatott, a kiadványhoz mellékelt CD-ROM a szótár teljes anyagát tartalmazza, másrészt 42 ezer szó eredeti brit kiejtését tartalmazza.

"A szótárnak a hármas funkcióban rejlik az érdekessége. Élethelyzettől, a körülményektől függően lehet a könyvben lapozgatni. Amennyiben valaki a számítógépén dolgozik, ír, fordít, villámgyorsan kikeresheti a komputer segítségével a kívánt kifejezéseket, ha pedig valamilyen szóbeli megnyilvánulásra, például konferencián való felszólalásra készül, a hangos szótár segítségével csiszolgathatja a kiejtését" - összegezte Pomázi Gyöngyi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BandiG #3
    Ezaz, ha már reklámot nyomatnak be, akkor valami bittorrent linket is adhatnának mellé. :D
  • Ronny #2
    muahaha. Melyiket a többszáz(minimum)brit kiejtés közűl?
  • heyman8909 #1
    honnan lehet letölteni?