Berta Sándor

Börtön az iPad 2 titkos adatainak ellopásáért

Kínában három embert ítéltek letöltendő börtönbüntetésre. A bűnük az volt, hogy hónapokkal a hivatalos értékesítés előtt titkos információkat szereztek az iPad 2-ről.

A három ember közül az egyik Xiao Chengsong, a Shenzhen MacTop Electronics nevű cég vezérigazgatója, aki egyik korábbi munkatársát arra kérte, hogy szerezze meg az iPad 2-vel kapcsolatos adatokat és fényképeket. A cél az volt, hogy a vállalat így jusson előnyösebb helyzetbe a versenytársaival szemben és ő kínálhasson védőborításokat az iPad 2 készülékekhez. Chengsongot a shenzheni népbíróság 18 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett 150 000 jüan (16 333 euró) pénzbüntetést is be kell fizetnie. Az általa megbízott szakember a Foxconn munkatársa volt és neki kellett kapcsolatot tartania az információkat végül megszerző kollégájával. Rá egy év letöltendő börtönt és 30 000 jüan pénzbüntetést szabtak ki, míg az adatokat és a képeket beszerző férfi 14 hónap letöltendő börtönbüntetést és 100 000 jüanos pénzbüntetést kapott.

A kapcsolattartó személynek először 2200 eurót fizetett Chengsong, ezen kívül azt ígérte neki, hogy komoly kedvezménnyel vásárolhatja majd meg a cége termékeit. A bíróság hangsúlyozta: az információk és a felvételek hat hónappal az iPad 2 megjelenése előtt kerültek ki és a három személy a tettével komoly károkat okozott nem csak az Apple-nek, hanem a Foxconn-nak is. Ráadásul azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy üzleti titkokat is megsértettek.

A The Wall Street Journal tudósításában kiemelte, hogy eddig sem az Apple, sem a Foxconn nem kommentálta a hírt. A Foxconn eddig kínosan ügyelt arra, hogy hasonló esetek ne veszélyeztessék az Apple-lel kialakított üzleti kapcsolatát. Ugyanakkor az nem elhanyagolható tény, hogy a céget megrázó öngyilkossághullámot az indította el, hogy 2009-ben megölte magát az egyik kínai munkás, aki elveszítette az iPhone egyik prototípusát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rotyoka #12
    Végre valaki foglalkozik az ipari kémkedéssel is
  • FoodLFG #11

    Pontosan. Megy a színjáték, a nyugati cégek felé. A kínaiak még az anyukat is eladnák, ha az állna érdekükben.

    Persze most jól jött, hogy csúnya embereket bántottak. Nemcsak a nyi cégek felé lehet ezt jól kommunikálni, hanem az sg-s olvasóközönség felé is. Duplán nyertek ezzel.
  • kisemlős #10
    Neked meg egy beutaló...
  • orbano #9
    Miért lenne fura? Kínának érdeke, hogy náluk gyártson az Apple. Ha minden ott gyártó nyugati cég titkait kilopkodják a helyiek, akkor szépen elhúz mindenki a franba onnan. Azt meg nem nagyon szeretnék ők ám :)
  • Tetsuo #8
    Kinaban van halalbuntetes is, szerintem ilyenkor az illene...
  • Romel #7
    Azok a "szaros játékszer hw elemek" olyan piaci kereslet/kínálatot generálnak, amiért megéri a cégeknek kémkednie még ha le is buknak. A BP (British Petrol) külön díjjal jutalmazza azt az alkalmazottat aki a legjobb ötleteket lopja el más cégektől. Thief of the Year award :)
  • hdo #6
    Fura? Őrület! :O

    Mi lesz a következő őrültség? :O Többpártrendszer? :O
  • Balintos #5
    Kínában már foglalkoznak az ipari kémkedéssel (ami külföldi cégek ellen irányul)? :O
    Fura.
  • narumon #4
    Ez olyan szinten pozitívum, hogy eddig kína leszarta ki mit lopott el és ki. Mondjuk gyanítom, hogyha a párt ad rá megbízást akkor az teljesen más :)
  • zola2000 #3
    "De legalább kínában nem a senkik ütik meg a legjobban a bokájukat, hanem a fejesek."

    jah, biztos valakinek nem tetszettek a pártvezetésből...